Версія для друку

Наталія Дев’ятко: завжди на крок попереду

Наприкінці березня у науковій бібліотеці ДНУ в рамках проєкту «Тобі мій талант, рідний університете», відбулася зустріч студентів, гостей та співробітників бібліотеки з талановитою письменницею, журналісткою, перекладачкою, кандидаткою філософських наук, викладачкою Наталією Дев’ятко. Цікавий письменницький проєкт започаткований випускниками ДНУ – нині спілчанами Дніпропетровської обласної організації Національної спілки письменників України (ДОО НСПУ), і присвячений 90-річчю спілки.

До цього заходу співробітники відділу художньої літератури підготували книжкову експозицію «Наталія Дев’ятко: завжди на крок попереду», на якій були представлені публікації про письменницю і самі твори майстрині слова.

Перу Наталії Дев’ятко належать такі твори як «Легенда про юну весну», «Злато Сонця синь Води», «За день до завтра», трилогія «Скарби примарних островів» та інші. Письменниця пише не тільки фантастику, а й фентезі, історичну, психологічну, соціальну прозу, казки і новели для молоді, вірші.

Зі вступними словами виступили директорка наукової бібліотеки Людмила Лучка і завідувачка відділу художньої літератури Світлана Соболь. Вони коротко розповіли про життєвий і творчий шлях цієї майстрині слова і зазначили, що пані Наталія є співзасновницею сайту «Літературна Дніпропетровщина» і блогу рецензій та відгуків на твори для дітей «Книжкова Скриня». Наталія Дев’ятко також займається експертизою підручників з української літератури, озвучує як свої книги, так і книги інших авторів, бере участь у багатьох конкурсах.

 

На думку пані Наталії, письменник не має сидіти і тільки писати книжки. Бо, якщо буде сидіти і просто писати книжки, то про що він напише? Про те, що він пише книжки. Кожен письменник має черпати в чомусь натхнення на створення своїх творів. Для пані Наталії – це відвідування нових країн, міст і місць, зустрічей з новими людьми. Як зазначає письменниця, дуже цікаво порівнювати нас, наше життя та інші народи, нашу психологію з психологією інших людей. Від цього можеш краще пізнати себе, пізнати інших людей та інші народи і таким чином збагатити себе. Наталія Дев’ятко побувала в Польщі, Чорногорії, відвідала багато міст нашої мальовничої України. Також цікавим фактом є те, що письменницю надихають море, гори і хижі птахи.

Ще принципом пані Наталії є те, що фантастика має бути реалістичною. Бо, якщо це не реалістична фантастика – це не дуже добра фантастика. Вона має бути реалістичною в політиці, в психології, в соціальному. Вона повинна бути про нас.

Протягом заходу письменниця зачитувала уривки з своїх книг, ділилася своїми задумами, розповідала про свою діяльність.

Наприкінці зустрічі всі бажаючі змогли придбати книги і листівки з автографом Наталії Дев’ятко.

Бажаємо письменниці натхнення на створення нових цікавих творів і проєктів, а читачам нових захоплюючих книг!

Яніна Стець,
провідний бібліотекар


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram