Версія для друку

Перша допомога – навичка на все життя

Студенти факультету систем і засобів масової комунікації Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара відвідали навчальний тренінг першої домедичної допомоги від Міжнародної благодійної організації UK MED.

Навички надання першої невідкладної допомоги є критично важливими, особливо нині, в період війни, коли доступ до професійної медичної допомоги може бути обмеженим або повністю відсутнім. Сьогодні уміння надавати першу медичну допомогу потерпілим стає відповідальністю не лише медичних працівників, але й обов'язком кожного з нас. Адже в умовах нестачі часу і відсутності поруч спеціалізованих медичних працівників нам важливо діяти швидко й рішуче для порятунку життя потерпілих.

Саме цим медичним навичкам, необхідних для ефективного реагування на кризові ситуації, навчала інструкторка UK MED, яка не тільки розповіла важливу теорію, а й надала студентам ДНУ можливість багато попрактикуватися.

Кожен із присутніх отримав неймовірний досвід! Студенти дізналися головні лайфхаки в екстремальних ситуаціях. А також:

  • вивчили схему MARCH – алгоритм надання першої допомоги;
  • практикували серцево-легеневу реанімацію;
  • робили турнікет (навіть із підручних засобів).

Проте справжньою особливістю заходу стало моделювання реальних ситуацій. Студентів розділили на пари, де один грав постраждалого, а інший – рятувальник. Сценарії розігрувалися на основі щойно отриманих знань, де головною метою рятувальника було швидко зорієнтуватися та надати медичну допомогу, дотримуючись усіх правил. Жоден із них не знав, з яким пораненням йому доведеться мати справу.

Ми щиро вдячним організаторам та компанії UK MED за такий важливий та незабутній досвід. Адже знання базових правил першої домедичної допомоги є життєво необхідним для кожного з нас. Ми ніколи не знаємо, коли вони можуть зберегти чиєсь життя – можливо, навіть наше власне.

Тож цінуймо життя та будьмо готові діяти!

Довідково:

UK MED – провідна міжнародна благодійна організація з надання медичної допомоги. Заснована на базі британської Національної медичної служби, вже більше 20 років активно співпрацює з країнами, мешканці яких перебувають у складній геополітичній та економічній ситуації. За ці роки інструктори UK MED навчили надавати першу допомогу 12 000+ людей.

В Україні UK MED як недержавна британська благодійна організація взаємодіє з Міністерством охорони здоров’я. Мобільні клініки UK MED працюють у Полтавській, Сумській, Чернівецькій та Харківських областях. Спеціалісти надають безкоштовні медичні послуги для переселенців та місцевого населення, а також безкоштовну психологічну допомогу.


Інформаційно-аналітичне агентство
ДНУ ім. О.Гончара
Студентка групи ЗР-23-1 Олександра Чухало


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram