Версія для друку

Учений ДНУ – учасник Української антарктичної експедиції

Голова ради молодих учених Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара Сергій Єрмоленко увійшов до складу XXIX Української антарктичної експедиції (2024-2025 рр.) (УАЕ). 11 березня 2024 року УАЕ вирушила з Києва на українську антарктичну станцію «Академік Вернадський», що розташована на острові Галіндез архіпелагу Аргентинські острови.

Сергій Вадимович Єрмоленко працює в Дніпровському національному університеті з 2015 року. За цей час займав наукові та науково-педагогічні посади. Наразі працює старшим науковим співробітником НДІ біології.

Неодноразово був відповідальним виконавцем держбюджетних тем. У 2018 році успішно захистив кандидатську дисертацію за спеціальністю 03.00.16 Екологія та отримав звання кандидата біологічних наук. Є автором понад 50 наукових робіт, у тому числі публікацій, які входять до міжнародних наукометричних баз Scopus та Web of Science.

Також був переможцем обласного конкурсу «Молоді вчені – Дніпропетровщині» та міжнародного конкурсу Quarry Life Award 2018 HeidelbergCement (Німеччина).

Наукові інтереси – дослідження стану земноводних і плазунів в умовах степової зони України, екотоксикологія.

Учений Alma mater досліджуватиме Антарктику разом із 13 іншими учасниками експедиції, відібраними на відкритому конкурсі. Серед них – дев'ятеро учених (три біологи, метеорологи та геофізики) та п'ятеро представників команди життєзабезпечення (лікар, кухар, системний адміністратор, системний механік, дизеліст-електрик) із Києва, Дніпра, Харкова, Одеси, Житомира, Коростеня (Житомирщина), Канева (Черкащина), с. Артищів (Львівщина), с. Буцні (Вінниччина). Прикметно, що до складу 29-ї УАЕ долучилося найбільше за останні 27 років жінок – чотири полярниці. Загалом, більшість членів команди (десятеро) – новачки, для котрих це буде перша зимівля. Керуватиме колективом – один із найдосвідченіших полярників України – геофізик Юрій Отруба, що вже увосьме перебуватиме в Антарктиді.

Зараз на членів нової експедиції чекає тривалий шлях: спочатку автобусом – до Польщі, потім літаками – до Чилі, а з порту Пунта-Аренас вітчизняним криголамом «Ноосфера» – до Антарктики.

Команда має замінити на станції «Академік Вернадський» зимівників із 28-ї УАЕ, які відпрацювали там майже рік.

Це вже третя ротація зимівників, яку ми проводимо за час повномасштабної війни. Знаходити професіоналів для річних експедицій дедалі складніше, адже багато полярників чи ідеальних кандидатів – на фронті. Уже маємо кілька випадків, коли під час добору потенційні зимівники ставали військовослужбовцями. Але попри всі складнощі, ми не можемо зупинити антарктичну програму. Не маємо такого права ні перед минулими поколіннями, які вклали дуже багато сил і коштів, щоб Україна стала антарктичною державою, ні перед нинішнім, для якого Антарктика – це вікно в світ глобальної науки, ні тим паче перед майбутніми, адже наша присутність на крижаному континенті має надзвичайні перспективи, – зазначив директор Національного антарктичного наукового центру Євген Дикий.

Так, полярники 29-ї експедиції виконуватимуть дослідження за трьома основними напрямами – біологія, геофізика, метеорологія, а також забезпечуватимуть роботу самої станції.

Побажаємо успіхів Сергію Єрмоленку в його важливій науковій роботі в Антарктиці!

Інформаційно-аналітичне агентство
ДНУ ім.О.Гончара
за матеріалами сайту Національного антарктичного наукового центру


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram