Версія для друку

Старт проєкту Erasmus+ «Європейський мультикультуралізм як досвід та шлях до європейської інтеграції України»

24 лютого на історичному факультетіДніпровського національного університету імені Олеся Гончара успішно стартував цикл занять із курсу «Європейські діаспори України», що викладається у межах проєкту кафедри всесвітньої історії Erasmus+ Jean Monnet Модуль «Європейський мультикультуралізм як досвід та шлях до європейської інтеграції України»/«European multiculturalism as an experience and a path for Ukraine’s European integration». Лекції розпочиналися у символічний для нашого народу день – річницю повномасштабного вторгнення росії в Україну.

На курс записалося 50 слухачів, серед них: студенти, вчителі історії, співробітники музеїв, бібліотекарі, школярі. На лекціях завідувач кафедри всесвітньої історії, доцент Альберт Венгер розповідає про історію європейських діаспор України, їх появу та досвід співжиття з українцями. Із початку занять лекції викликали значний інтерес, найперше, цікавою манерою подання матеріалу, його постійною актуалізацією.

Ось як перше заняття прокоментувала вчитель історії юридичного ліцею м. Дніпро Тетяна Мачущак:

Сьогодні, у день другої річниці повномасштабної війни в Україні, мала можливість долучитися до лекції завідувача кафедри всесвітньої історії ДНУ кандидата історичних наук Альберта Григоровича Венгера на тему «Європейські діаспори України». Лекція була вступною, але з неочікуваним для мене широким діапазоном питань. Інформація стосувалася не лише того, які народи, коли та де розселялися теренами України, а й піднімалося питання власне особистої національної ідентифікації людини. Зважаючи на події, які ми сьогодні переживаємо, на те, як гостро постали питання національної свідомості українців, було цікавим і доречним зануритися у відповідну термінологію та історію. Дякую лектору за цікаву, актуальну та корисну інформацію. З нетерпінням чекаю на продовження.

Юлія Жирна, асистент вчителя Єлизаветівського ліцею Петриківської селищної ради відзначила:

Альберт Венгер провів надзвичайно змістовну лекцію, яка здебільшого присвячувалася розгляду терміну «діаспора» та дослідженню різноманітних європейських діаспор, що проживають на території України. Особливо вражає те, як лектор зумів інтегрувати актуальні події у вивчення теми. Проводити лекцію саме у річницю повномасштабного вторгнення росії в Україну є важливим, бо акцентує увагу слухачів на важливості розуміння історичного та сучасного контекстів. Виклад матеріалу був логічно структурованим і доступним для осмислення, що дозволило зрозуміти суть теми навіть тим, хто раніше не мав глибоких знань у цій галузі. Зокрема, визначення терміну «діаспора», аналіз різних типів діаспор, які проживають на території України, а також розгляд джерел до їх вивчення створили міцну основу для подальшого вивчення курсу. Під час заняття сподобалася експертність спікера, а також його здатність зв'язувати історичні факти з сучасними подіями. Це додає курсу актуальності та підвищує зацікавленість учасників при подальшому вивченні матеріалу. Перше заняття залишило приємне враження та стимулює до активної участі у навчанні.

У планах доцента Альберта Венгера проводити не лише теоретичні заняття онлайн, але й ознайомитися з історичною спадщиною європейських діаспор у нашому місті та найближчих населених пунктах.

Побажаємо лектору та слухачам продовження цікавих та змістовних занять!

Доцентка кафедри всесвітньої історії
Валерія Лавренко


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram