Версія для друку

Студентський науковий конкурс Black Sea Science: 2 місце у студента ДНУ

Першокурсник спеціальності 123 Комп’ютерна інженерія факультету фізики, електроніки та комп’ютерних систем Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара Руслан Попов посів ІІ місце на Міжнародному конкурсі студентських наукових робіт Black Sea Science. У І етапі конкурсу наш студент відзначений за напрямком «Інформаційні технології, автоматизація і робототехніка».

У 2024 році Руслан Попов, студент кафедри електронних обчислювальних машин ДНУ, був єдиним представником Дніпра на конкурсі, який щорічно проводиться на базі Одеського національного технологічного університету під егідою Black Sea Universities Network та ISEKI-Food Association.

До складу журі конкурсу цьогоріч увійшли 144 спеціалістів-науковців із 23 країн світу: Ангола, Бенін, США, Німеччина, Швейцарія, Італія, Велика Британія, Греція, Китай, Туреччина, Оман, Литва, Латвія, Словаччина, Естонія, Хорватія, Казахстан, Польща, Грузія, Румунія, Азербайджан, Болгарія, Молдова.

На перший етап конкурсу було подано 362 студентські роботи з українських та закордонних закладів освіти Німеччини, Оману, Литви, Сербії, Польщі, Грузії, Казахстану, Болгарії, Молдови, Узбекистану. Далі члени журі рецензували подані наукові робіти та обговорювали їх на онлайн-засіданнях. За кожним напрямком визначалися фіналісти, запрошені до участі у ІІ етапі конкурсу, де захищатимуть свою роботу перед журі на онлайн-конференції, коментуючи презентацію та відповідаючи на запитання.

Так, у своїй науковій статті Automatic solving of physics word problems Руслан Попов описав дослідження з автоматизації вирішення текстових завдань із фізики (ТЗФ). Він досліджував типи ТЗФ та стратегії їх вирішення, а також визначив особливості, якими виділяються ТЗФ, порівняно з математичними текстовими задачами.

Актуальність його роботи полягає в тому, що процес вирішення текстових завдань у конкретній галузі науки (фізики, хімії тощо) не вивчений так глибоко, як вирішення класичних словесних завдань з алгебри.

Розроблена Русланом програма використовує знання, правила та визначення, щоб дати точну відповідь, на відміну від відповіді ChatGPT, який може вигадувати те, чого немає.

Відзначимо й активність Руслана Попова в житті рідної кафедри. Всього за півроку навчання на І курсі він брав участь у VIII Всеукраїнській науково-практичній конференції MEICS-2023, де виступав із доповіддю «Реалізація патерну visitor у мові С++ за допомогою std::variant», написав наукову статтю, яку й подав на конкурс Black Sea Science. А зараз бере активну участь у розробці програмного забезпечення для приймальної комісії ДНУ.

Побажаємо Руслану подальших успіхів у навчанні та науковій роботі!

Доцентка кафедри електронних обчислювальних машин
Надія Карпенко


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram