Версія для друку

Колективні проєкти на ФСЗМК – які можливості?

Другий поспіль колективний медіапроєкт – міський «MEDIAARCHIVE» – цього року реалізує факультет систем і засобів масової комунікації ДНУ. Перший, «ФСЗМК. Рік війни», мав завданням різнотематичне представлення студентства у непростих умовах воєнного повсякдення, еміграції; у пошуках відповідей на надскладні виклики трагічного часу.

Проєкт передбачав залучення студентів до трьох напрямів науково-практичної діяльності: різнотематичні медійні дослідження, воєнний сторителінг/інтерв’ю (створення контенту); робота з уразливими групами/ етика досліджень (інструменти та стандарти); канали поширення та архівація (результат).

Метазавданням стало апробування спільнотворчих ініціатив в умовах воєнного стану та вже чотирирічного дистанту. Визначимо найпоказовіші результати проєкту:

• історії, зібрані методами самодокументування та інтерв’ювання, стали контентним складником (а почасти й основою) більше 20 студентських випускних робіт;

• створення студентами циклів подкастів, вебсайтів, платформ, активне долучення можливостей мультимедійності та модульності, експерементування з медіаархівними методиками засвідчує тенденцію до різнобічного представлення проблем;

• документація досвіду війни через повсякдення студентів – новий сегмент науково-практичного доробку – зреалізувався у кейсових дослідженнях про волонтерську роботу та перебування закордоном (Німеччина, Австралія, Іспанія);

• звернення до складних та стигматизованих тем (інтерв’ювання військових, воєнних журналістів, потерпілих, біженців, волонтерів, дітей, батьків та опікунів, вимушених емігрантів, внутрішньопереміщених осіб) змусило студентів на практиці відчути складність журналістського виміру норми «не нашкодь».

Ознайомитися з докладним описом проєкту, результатами анкетування, дискусійними питаннями колективної роботи можна тут.

Наступна колективна робота об’єднала магістрів спеціальності «Медіакомунікації». Під час проходження практики вони працювали над міським Медіаархівом.

За методикою вебліографічного опису представлені реакції дніпровських, національних та світових медіа на події у Дніпрі. Наразі проєкт пропонує мапу вибухів із подальшим тематичним урізноманітненням медійних архівів та кейсових студентських досліджень.

Доцентка кафедри масової та міжнародної комунікації
Оксана Гудошник


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram