Версія для друку

Конференція MEICS-2023

22-24листопада на факультеті фізики, електроніки та комп’ютерних систем Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара відбулася VIII Всеукраїнська науково-практична конференція «Перспективні напрямки сучасної електроніки, інформаційних і комп'ютерних систем (MEICS-2023)». Цього року конференція присвячувалася 105-ій річниці заснування Alma mater.

Попри складну і напружену ситуацію у країні, у конференції взяли участь науковці з 20 університетів та чотирьох інститутів Національної академії наук України. Географія учасників конференції охоплювала усі регіони України, від Сходу (ДВНЗ Донецький національний технічний університет) до Заходу (Ужгородський національний університет), від Півночі (Сумський державний університет) до Півдня (Одеський національний університет імені І.І. Мечникова, Національний університет «Одеська політехніка», Одеський національний морський університет).

Робота секцій конференції тривала протягом трьох днів, з 22 по 24 листопада, із паралельною Zoom-трансляцією для віддалених учасників. Усього було представлено 144 наукові доповіді.

Так, відкрила фахову конференцію секція «Фізичні явища в матеріалах електронної техніки та технологія їх отримання», на якій серед інших обговорювалися питання стабілізації магнетизованої плазми (професор Володимир Скалозуб), ефективного застосування моделі надвипромінювання (професор Олександр Соколовський), особливості коливань у речовинах із внутрішньомолекулярним перенесенням протону (доцент Євген Сєтов), та формування нанокристалічної фази активних діелектриків у синтетичних опалах (доцент Михайло Дергачов).

Наступного дня об’єднане засідання секцій «Інформаційні системи і технології» та «Комп'ютерні системи і компоненти» викликало неабиякий інтерес з боку учасників, оскільки там представлялися цікаві доповіді з проблем обробки даних, спотворених шумом (доцент Сергій Вовк), сегментації зображень (аспірант Станіслав Мітрофанов), синхронізації подій при розмежуванні відповідальності за командні запити (аспірант Дмитро Грузін), а також створення єдиної системи управління роботою закладів вищої освіти (магістр Станіслав Вайчекаускас).

Тематика засідання секцій «Радіотехнічні пристрої й засоби телекомунікації» та «Функціональна електроніка. Мікро- і нанотехнології» в останній день конференції була присвячена питанням управління швидкістю передачі даних (професор Володимир Корчинський), покращення характеристик антенних решіток (аспірант Євгеній Трахтман), створення зонних платівок для рентгенівського випромінення (студент Даниіл Дмитрієв), а також дослідженням властивостей різного типу структур у міліметровому діапазоні (доцент Дмитро Салтиков, аспірант Леонід Філінський).

Одну із головних задач конференції – стати стартовим майданчиком для молодих науковців – виконано, – зазначив у завершальному слові голова Оргкомітету, професор Олександр Коваленко. – Впевнений, що в серці кожного учасника конференція залишає по собі заряд творчої наснаги й прагнення до майбутніх наукових звершень. Вважаємо, що наступні дискусії щодо досягнень у напрямку сучасної електроніки, інформаційних і комп'ютерних систем продовжаться у 2024 році на IX конференції MEICS-2024.

Голова Оргкомітету
Олександр Коваленко,
секретар конференції
Михайло Дергачов


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram