Версія для друку

Наукове стажування у французькому Інституті Паскаля

Протягом листопада завідувач кафедри теоретичної та комп’ютерної механіки ДНУ професор Володимир Лобода проходить наукове стажування у Лабораторії досконалостей Інституту Паскаля (Франція).

Разом із французькими колегами Володимир Васильович досліджує актуальні питання механіки руйнування п’єзоелектричних та квазікристалічних матеріалів, готує до захисту дисертації PhD-аспіранта Максима Левченка. Також завдяки зв’язкам із Інститутом Паскаля відбувається обмін досвідом з підготовки студентів за спеціальностями Прикладна математика та Прикладна механіка.

Варто зазначити, що спеціальність «механіка» у Франції є дуже популярною. Конкурс на неї в Інституті Сігма-Клермонт щорічно складає до 8 осіб на місце. Це пояснюється великим попитом на фахівців технічного профілю на французьких підприємствах, – говорить Володимир Лобода.

Лабораторія досконалостей Інституту Паскаля розташована у районі Об’єр міста Клермонт–Ферранд. Вона створена на базі Національного Політехнічного Інституту Клермонт (National Polytechnic Institutute Clermont), що входить до складу Університету Клермон-Овернь (Univenersity Clermont Auvergne), та об’єднує усіх механіків (понад 400) Інституту СІГМА-Клермонт та Політехнічного Інституту.

Місто Клермонт-Ферранд вперше зустрічається в анналах королівства франків у 761 році, але вказується, що столиця Оверні ще до приходу римлян була вагомим центром землі галлів. У місті й до сьогодні збереглося декілька пам’яток римського періоду. З усіх боків місто оточене горами понад 1000 метрів заввишки. Гора Пюї-де-Дом, що належить до визначних пам'яток Франції, має висоту 1465 метрів. На її вершині розташований храм Меркюр, звідки відкривається захопливий краєвид на 80 згаслих вулканів, – розповідає Володимир Лобода.

Загалом, кафедра теоретичної та комп’ютерної механіки ДНУ має тісні наукові зв’язки з Інститутом Паскаля та Інститутом Сігма-Клермонт ще з 2006 року.

За цей час за результатами досліджень опубліковано спільну монографію у видавництві «Шпрінгер», понад 30 спільних статей у міжнародних журналах квартилів 1 і 2. Їх співавторами були науковці ДНУ Володимир Говоруха, Олександр Комаров, Тетяна Ходанен, Алла Шевельова, аспіранти Олег Волошко, Олексій В’юн, Олег Онопрієнко, Дмитро Білий, а з французької сторони – професори Yuri Lapusta, Frederic Chapelle, Florence Labesse-Jied, Rostand Moutou Pitti та інші. Під спільним керівництвом із французькими професорами захищено 4 дисертації випускників та аспірантів кафедри теоретичної та комп’ютерної механіки, – зазначає Володимир Лобода.

Відділ по роботі з міжнародними організаціями
та іноземними партнерами


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram