Версія для друку

ДНУ і Карлів університет: друзі назавжди

10 листопада у Карловому університеті (м. Прага, Чехія) пройшла конференція щодо реалізації проєкту «Підтримка підвищення якості навчання, наукової та міжнародної діяльності у Дніпровському національному університеті імені Олеся Гончара». Конференція підбила підсумки співпраці між ДНУ та чеським університетом-партнером.

Для мене дуже важливо, що цей проєкт був реалізований і я вважаю, що ця зустріч не перша і не єдина. Я дуже сподіваюся на спільну роботу і вірю, що ми будемо зустрічатися частіше. Карлів університет пишається тим, що став партнером українських університетів, – зазначила на початку конференції ректорка Карлового університету докторка медицини, докторка філософії професорка Мілена Кралічкова. – Може здатися, що увага чеського суспільства слабшає, але точно не з боку Карлового університету. Ми все ще хочемо підтримувати українських студентів і науковців. У нас є багато спільних друзів серед науковців, і ми будемо шукати нові шляхи й нові форми співпраці. Мої думки з вами, і ми зробимо все, щоб у вас добре виходило і з міжнародними проєктами. Слава Україні! – сказала у своєму виступі пані Кралічкова.

За відчутну підтримку нашої країни чеським друзям і колегам щиро подякував ректор ДНУ, доктор хімічних наук професор Сергій Оковитий:

Наша щира вдячність Міністерству закордонних справ Чеської Республіки, яке фінансувало грантову програму «Strengthening the capacities of public higher education institutions in Ukraine and Moldova in 2023», завдяки якій проведена робота для вдосконалення освітніх технологій у нашому університеті й реалізовані дослідницькі проєкти за мінігрантами.

Також результатом виконання проєкту є придбання сучасного мультимедійного обладнання для проведення онлайн-вебінарів, що дозволить нам співпрацювати навіть у такій складній ситуації, коли ми перебуваємо під обстрілами та вибухами.

Хотів би подякувати всім інститутам і факультетам Карлового університету, які працювали з фахівцями ДНУ протягом реалізації проєкту. Ми докладно ознайомилися із колом наукових інтересів цих підрозділів і намітили для себе напрями взаємодії. Для українських учених дуже важливою є пропозиція спільного використання сучасного дороговартісного обладнання Карлового університету в наукових дослідженнях. Після війни наслідки руйнівних дій російських агресорів дадуть європейським ученим неосяжне поле для досліджень у галузі екології та відновлення ґрунтів, гідроресурсів, флори і фауни.

Війна є великою трагедією для нашої країни, і перед нами вона ставить нові напрями досліджень – наприклад, у сфері психології, коли з’ясовують, як люди справляються зі стресом. Вчені з Карлового університету також можуть бути залучені до розробки систем озброєння. У нас багато спільного, і ми сподіваємося, що разом ми зможемо створити безпечніший світ і що співпраця продовжиться навіть після війни. Як кажуть: «Друг у біді – друг назавжди», – наголосив ректор ДНУ Сергій Оковитий.

Оцінюючи проєкт, ректор відзначив співпрацю з Центральною бібліотекою Карлового університету, яка допомагає зберегти писемні джерела та культурну спадщину ДНУ за допомогою відцифрування.

Високу оцінку вебінарам та іншим спільним заходам із Карловим університетом, які отримали подальший розвиток, дав в.о. проректора з науково-педагогічної роботи у сфері міжнародного співробітництва Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара Віктор Гассо.

Вебінари з Карловим університетом були присвячені науковій діяльності, студентській співпраці та відцифруванню рідкісних книг. У ньому взяли участь понад 60 студентів, працівників та науковців нашого університету. Ми бачимо в цьому велику користь, і отриманий досвід допоможе нам у подальшій роботі, наприклад, при отриманні грантів у межах усього ЄС чи фінансуванні низки інших ініціатив.

Під час конференції координатор усього проєкту Олександр Кандаков із департаменту міжнародних зав’язків Карлового університету представив концепцію всієї спільної роботи з ДНУ та подякував усім кафедрам і підрозділам Карлового університету, які брали в ній участь.

Ректор ДНУ, професор Сергій Оковитий урочисто підписав меморандум про співпрацю та вручив членам української делегації сертифікати про проходження стажування у Карловому університеті.

На конференцію також завітали спеціальні гості з інших університетів, залучених до ініціативи Кластер університетів Східного партнерства (EaPUC): Київського національного університету імені Тараса Шевченка та Львівського національного університету імені Івана Франка. А також до Праги приїхали представники Харківського національного університету імені В.Н. Каразіна.


За матеріалами офіційного сайту Карлового університету
Фото: сайт Карлового університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram