Версія для друку

Візит делегації ДНУ до Карлового університету

Із 6 по 12 листопада делегація Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара перебуває з робочим візитом у Карловому університеті (м. Прага, Чехія). Спільно з чеськими колегами наші науковці підбивають підсумки реалізації грантової програми «Strengthening the capacities of public higher education institutions in Ukraine and Moldova in 2023» та опрацьовують перспективні напрями для майбутніх грантових проєктів.

Наш ЗВО в Карловому університеті представляли: ректор Сергій Оковитий, в.о. проректора з науково-педагогічної роботи у сфері міжнародного співробітництва Віктор Гассо, в.о. проректора з науково-педагогічної роботи Наталія Гук, директор Науково-дослідного інституту енергоефективних технологій і матеріалознавства ДНУ Михайло Трубіцин, в.о. декана факультету медичних технологій діагностики та реабілітації Ольга Воронкова, заступниця декана з виховної роботи та міжнародного співробітництва факультету систем і засобів масової комунікації Юлія Гаркавенко, професорка кафедри маркетингу та міжнародного менеджменту Ганна Нямещук, доцентка кафедри всесвітньої історії Валерія Лавренко.

Протягом тижня представники ДНУ проводили консультації із чеськими колегами щодо імплементування результатів великої грантової програми, фінансованої Міністерством закордонних справ Чеської Республіки. За цією програмою в нашому університеті проводиться робота із вдосконалення освітніх технологій та реалізуються дослідницькі проєкти за мінігрантами.

Для продовження партнерської роботи наші делегати провели серію перемовин із проректорами й очільниками інститутів та факультетів Карлового університету, з якими вже накреслені плани для подальшого співробітництва в освітній та науково-дослідницьких сферах. Це особисті зустрічі з проректоркою з міжнародних відносин Карлового університету докторкою філософії професоркою Євою Волдржиховою-Беранковою, заступниками декана біологічного та хімічного відділень факультету природничих наук професорами Петером Гораком та Іваном Нємецом; заступником декана з наукової діяльності та зовнішніх зв’язків фізико-математичного факультету професором Зденєком Долежалом; директором Інституту східноєвропейських досліджень доцентом кафедри європейської економічної інтеграції та економічної політики факультету соціальних наук Мартіном Грегором; деканом першого медичного факультету професор Мартіном Вокуркою, професором Інституту медичної біохімії та лабораторної діагностики доктором медичних наук Томашем Зімою та докторкою медичних наук доценткою Івоною Ангеровою з реабілітаційної клініки факультету. Крім того, під час свого перебування у Празі наша українська делегація відвідала факультет мистецтв і центральну бібліотеку Карлового університету.

Відзначимо, що представники ДНУ з перших місяців війни відчували дієву підтримку чеських колег із саме цих структурних підрозділів нашого партнерського університету.

У реаліях повномасштабного вторгнення, ракетних обстрілів та блекаутів для Дніпровського національного університету пріоритетними стали стабільність функціонування всіх служб, сталість і якість освітнього процесу й можливості неперервної комунікації із партнерами для науково-дослідних колективів. Саме таких можливостей нам додає реалізація проєкту з Карловим університетом. Наприклад, за організаційної підтримки координатора проєкту Олександра Кандакова було проведено більше 20 спільних семінарів, під час яких обговорювалися виклики для українських університетів та способи їх подолання, – розповів чеським партнерам ректор ДНУ Сергій Оковитий.

Ще одним результатом співпраці українських і чеських колег у рамках проєкту, що значно розширить комунікаційні можливості науковців та освітян ДНУ, стане придбання сучасного мультимедійного обладнання для проведення онлайн-вебінарів. Так само як і пропозиція спільного використання сучасного дороговартісного обладнання Карлового університету в наукових дослідженнях тощо.

У ході заключної конференції будуть запропоновані напрями співпраці між конкретними структурними підрозділами ДНУ та Карлового університету для участі в грантових програмах Європейського Союзу.

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram