Версія для друку

Віртуальна екскурсія японською хімічною лабораторією

2 листопада на хімічному факультеті ДНУ відбулася онлайн-зустріч здобувачів освіти за спеціальністю 102 Хімія та 161 Хімічні технології та інженерія, гарантів освітніх програм і співробітників факультету з директором НДІ хімії та геології доктором хімічних наук, професором Віталієм Пальчиковим. Віталій Пальчиков як переможець конкурсу за програмою міжнародних обмінів Matsumae International Foundation наразі перебуває в м. Кіото (Японія) на стажуванні. Дослідження професора кафедри фізичної, органічної та неорганічної хімії ДНУ Віталія Пальчикова стосується методології органічного синтезу, а саме розробки нових фотохімічних реакцій. Загалом, тематика належить до зеленої хімії. Це надзвичайно бурхлива область досліджень з органічного синтезу – багато наукових груп у всьому світі сьогодні активно працюють в цьому напрямку.

Для нашої університетської спільноти Віталій Пальчиков у режимі реального часу провів екскурсію лабораторією факультету синтетичної та біологічної хімії Університету Кіото.

Подія викликала неабияку зацікавленість – віртуальних відвідувачів зібралося більше сорока осіб. Студенти, аспіранти, викладачі хімічного факультету та просто небайдужі до сучасної науки люди мандрували японською лабораторією, роздивляючись прилади й устаткування і в цілому ознайомлюючись з організацією наукових досліджень там. Наприклад, Віталій Олександрович виділив деякі професійні цікавинки із правил зберігання реактивів в японській лабораторії:

Із того, що трохи здивувало: ацетон в Україні вважається прекурсором до синтезу наркотичних засобів і його обіг суворо контролюється. В Японії (як і багато ще де) ним миють хімічний посуд, і на це лабораторія витрачає його літрами на день. У той же час такий звичайний розчинник як етилацетат, яким, наприклад, нерідко змивають лак з нігтів, і відповідно він у нас не вважається токсичним, в місцевій лабораторії зберігається у спеціальному металевому ящику під кодовим замком разом з іншими особливо токсичними речовинами. Загалом, є певна кількість таких не зовсім зрозумілих заморочок, а так все як звичайно. Можу запевнити студентів, що набувши правильних навичок роботи в лабораторії, скажімо на хімічному факультеті ДНУ, ви можете почуватися абсолютно упевнено у будь якій лабораторії по всьому світу. Особливості звичайно будуть, чому повчитися на новому місці також знайдеться, але всюди, де мені доводилося працювати, всі маніпуляції з реактивами й обладнанням, які я робив, принципово не відрізнялися ані у Великій Британії, Словаччині, США чи Японії.

Правда, за обіцяні півгодини оглянути все навіть не встигли, бо запитання від студентів та відвідувачів так і сипалися на екскурсовода. Професор Пальчиков охоче відповів на всі запитання, пов’язані з наукою, та пообіцяв розмістити враження від життя сучасної Японії на власному сайті: https://palchykovchem.vercel.app.

Доцентка кафедри фізичної, органічної та неорганічної хімії
Катерина Плясовська


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram