Версія для друку

Радіодиктант національної єдності-2023 в ДНУ: #пишемо_разом

27 жовтня, у День української писемності та мови, спільнота Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара долучилася до написання Радіодиктанту національної єдності-2023.

Зібрав усіх на диктант в аудиторії 313 головного корпусу ДНУ факультет української й іноземної філології та мистецтвознавства. До загальнонаціональної ініціативи доєдналися: ректор Сергій Оковитий, проректори, керівники і співробітники відділів, студенти і викладачі різних факультетів, співробітники наукової бібліотеки. Також до офлайн-аудиторії у форматі Zoom-конференції дистанційно підключилися колеги і студенти ДНУ, які перебувають в інших містах України та закордоном.

Цьогоріч для написання на наймасштабнішому мовному флешмобі країни був запропонований текст «Дороги України», створений лавреаткою Шевченківської премії перекладачкою і поетесою Катериною Калитко. Звучав диктант голосом театрального актора і режисера Олексія Гнатковського.

Своїм досвідом написання радіодиктанту національної єдності із нами поділився майбутній філолог – першокурсник ДНУ Микита Зайцев:

Радіодиктант я пишу четвертий рік поспіль. Цьогоріч диктант був досить великий, але не надто складний. Сподобався диктор: все було зрозуміло, чутно і класно! Я дуже радий, що така традиція існує в нашій країні. Чудово, що після стількох років русифікації українська мова розвивається, а до написання диктанту національної єдності щороку долучається все більше людей.

На відміну від Микити, першокурсниця Аліна Пошевеля, що навчається у ДНУ за освітньою програмою «Англійська та друга західноєвропейська мови і літератури», всеукраїнський радіодиктант писала вперше в житті.

Раніше у школі я ніколи не писала цей радіодиктант. Але сьогодні мені надзвичайно сподобалося! Неймовірна атмосфера! Незабутні відчуття, коли розумієш, що одночасно з тобою цей твір пишуть дуже багато людей у різних куточках світу. Я впевнена в тому, що продовжу цю традицію і в наступних роках.

Додамо, що у межах святкування Дня української писемності та мови співробітники Центру гуманітаристики та української мови і викладачі кафедри української мови ДНУ проводили своєрідну лінгвоінспекцію. Своїм колегам, студентам та всім охочим вони запропонували перевірити рівень володіння українською. Для цього учасники виконували різноманітні завдання: на швидкість промовляли скоромовки, пригадували все багатство українських фразеологізмів та приказок, а для естетичного задоволення – декламували відомі вірші про осінь від класиків та сучасників української літератури. Ті із шанувальників рідного слова, хто на відмінно виконав завдання, отримали від «лінгвоінспекторів» солодкі заохочувальні призи.

Ось так, долучившись до міжнародної багатотисячної аудиторії учасників радіодиктанту, університетська громада ДНУ наживо відчула безпрецедентний дух єднання і гордості кожного українця за рідне слово. Згуртувавшись у єдиному ментальному просторі, ми яскраво продемонстрували свою громадянську позицію і повагу до мови як атрибута державності. Усі разом ми ще раз нагадали світові: українська – мова Героїв!

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram