Версія для друку

Засідання Ради ректорів ЗВО Дніпропетровської області

На базі Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара відбулося перше засідання новоствореної Ради ректорів ЗВО області.

До обговорення нагальних питань вищої школи долучилися голова Дніпропетровської обласної ради Микола Лукашук, голова постійної комісії з питань науки, освіти, соціальної політики та праці Дніпропетровської обласної ради Анатолій Коломоєць, начальник відділу науки і вищої освіти департаменту освіти і науки Дніпропетровської обласної державної адміністрації Микола Кравченко, радник голови Дніпропетровської обласної ради Тетяна Чабанова.

Вітаючи ректорів, Микола Васильович Лукашук дав високу оцінку роботі освітянських колективів:

- Сьогодні на вас величезна відповідальність. Ми – прифронтовий регіон, багато внутрішньо переміщених дітей і підлітків здобувають освіту в нашій області. Наші воїни боронять територіальну цілісність та суверенітет України, а ви навчаєте тих, хто буде відбудовувати державу, захищати правопорядок, лікувати, зміцнювати обороноздатність. Ви робите все, щоб в України було майбутнє.

 

Представники законодавчої і виконавчої гілок обласної влади висловили готовність підтримувати вищу школу на рівні своїх повноважень.

Голова Ради ректорів Сергій Оковитий запропонував колегам сформувати групи науковців від університетів для роботи в кластерах із підприємствами, установами й організаціями, після чого розпочнеться робота над проєктами разом із представниками обласної ради та обласної державної адміністрації. Також колеги підтримали ініціативу Сергія Івановича щодо організації при Раді ректорів рад проректорів з наукової роботи, науково-педагогічної роботи та міжнародного співробітництва для координації і взаємодії регіональних ЗВО з окреслених питань. Також обговорили питання підтримки молодих вчених.

 

- Пропоную заснувати в Дніпропетровській області DocHab для аспірантів та докторантів, основною ідеєю якого буде створення спільного дослідницького майданчика для молодих учених. Вступаючи до аспірантури одного з університетів, молодий науковець зможе користуватися для досліджень лабораторним обладнанням всіх ЗВО-учасників DocHab’y, що значно підвищить конкурентоспроможність наших наукових шкіл та позначиться на якості наукових досліджень, – наголосив Сергій Оковитий.

Протягом засідання за ініціативою ректорів обговорили звернення до Міністерства освіти та науки України щодо вирішення проблеми недофінансування нарахувань для виплати академічних стипендій студентам, курсантам та аспірантам.

Складне питання реорганізації коледжів і технікумів підняв Анатолій Степанович Кобець, ректор Дніпровського державного аграрно-економічного університету.

Також більшістю голосів члени Ради ректорів обрали Перцеву Тетяну Олексіївну, ректорку Дніпровського державного медичного університету, першою заступницею голови Ради, а Ступніка Миколу Івановича, ректора Криворізького національного університету, – заступником голови.

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram