Версія для друку

Зустріч із професією: студенти-айтівці ДНУ в гостях у Yalantis

Знайомство студентів факультету прикладної математики Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара із ринком праці сучасної ІТ-індустрії підсилюється особистим спілкуванням із потенційними роботодавцями. Так, 13 жовтня майбутні фахівці з інформаційних технологій ДНУ завітали до офісу відомої ІТ-компанії Yalantis.

Разом із досвідченими колегами студенти обговорили тенденції розвитку IT-сфери як однієї із найдинамічніших сфер сучасності, а також ознайомилися з умовами праці та професійного розвитку в компанії Yalantis. Заснована двома випускниками ДНУ Олександром Холодовим і Сергієм Фісенком, компанія активно розвиває освітній напрямок. Окрім стабільної та захоплюючої роботи у приємному середовищі, співробітникам пропонуються великі можливості для постійного фахового та особистісного розвитку.

І справді, галузь інформаційних технологій сьогодні має найбільший попит у світі та є однією із найприбутковіших в економіці України. У нашій країні IT-індустрія наразі є одним із лідерів з експорту послуг і залучення інвестицій. Адаптувавшись до складних умов, спричинених пандемією коронавірусу та російською агресією, українська IT-галузь навіть демонструє стійке зростання. Завдяки високому рівню кваліфікації українських фахівців, гнучкості бізнес-моделей та активному розвитку інфраструктури наші IT-компанії продовжують залучати закордонних замовників та інвесторів. За даними Асоціації IT Ukraine, лише за 2022 воєнний рік IT-галузь України зросла у експорті на 36% (із 5 млрд до 6,8 млрд доларів), збільшилася й кількість фахівців – із 244 тис. до 285 тис. працівників.

З огляду на швидке проникнення інформаційних технологій та програмних продуктів в усі сфери людського життя, для таких розробок Україна може запропонувати ринку дійсно широкий спектр фахівців-експертів. Розуміючи важливість якісної фундаментальної освіти, ІТ-компанії самі приділяють велику увагу співпраці з університетами, що здійснюють підготовку фахівців з інформаційних технологій та комп’ютерних наук.

Співпраця Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара з провідними компаніями-стейкхолдерами характеризується такою широкою взаємодією. За рекомендаціями ІТ-компаній у ДНУ осучаснюються навчальні курси й надаються кейси для практичної підготовки студентів, а випускники отримують вдалий кар’єрний старт. Це надає змогу нашому університету посідати першу позицію в дніпровському регіоні та 12-ту в Україні у щорічному фаховому ранжуванні ІТ-університетів DOU.

Глибокі знання в галузі вищої математики, системного аналізу та фізики стають надійним фундаментом для кар’єрного росту випускників ДНУ. Надалі з розвитком актуальних знань на практиці молодим IT-спеціалістам допомагають компанії-роботодавці. Так це відбувається і в дніпровській компанії Yalantis. У цьому під час візиту до головного офісу Yalantis на власні очі переконалися студенти факультету прикладної математики ДНУ. Молоде покоління айтівців побачило внутрішній устрій сучасної компанії, що турбується про якість та ефективність діяльності своїх співробітників. Наприклад, з метою дотримання необхідного work&life balance та запобіганню професійному вигоранню працівників в Yalantis облаштовані простори для фізичного та емоційного відновлення – спеціальні кімнати психологічного розвантаження і занять йогою. Періодично проводяться корпоративні сесії тимбілдингу, що мотивують і підтримують команду. Для досягнення спільних цілей компанія розробляє план професійного розвитку, вибудовує власну експертизу і навчає персонал. До прикладу, активно фінансує освітні курси із покращення hard&soft skills співробітників, надає їм привабливий компенсаційний пакет – бонуси на вивчення іноземних мов, забезпечення фаховою літературою тощо.

Можливість працювати контрактерами на міжнародному ринку, соціально відповідальний бізнес і допомога ЗСУ, петфрендлі колектив – ось про що йшлося на зустрічі.

Такі зустрічі із представниками IT-компаній на факультеті прикладної математики ДНУ проводяться вже кілька років поспіль, – розповідає доцентка кафедри математичного забезпечення ЕОМ Світлана Антоненко. – Цей зв’язок зі стейколдерами надзвичайно важливий, адже ми прагнемо, щоб наші студенти були конкурентоспроможними в умовах такої динамічної галузі, як IT. Тут неможливо просто вивчити теоретичну базу і одразу працювати – дуже потрібні поради і досвід залучених у процес розробки програмного забезпечення фахівців. Саме такі екскурсії офісами дають студентам можливість поринути в світ створення ПЗ – від огляду робочого місця програміста до знайомства з усіма соціальними перевагами ІТ-компаній. Крім того, спілкування зі старшими колегами чудово описує початківцям життєвий цикл фахівця-програміста. Сьогодні зі спеціалістами Yalantis нам вдалося досягти нових домовленостей щодо їхнього залучення до освітнього процесу в ДНУ – додатково у формі лекцій і воркшопів. Чекаємо наступних зустрічей та подій! – наголошує Світлана Валентинівна.

Довідка:

Дніпровська ІТ-компанія Yalantis надає послуги з розробки програмного забезпечення уже протягом 11 років. Спеціалісти компанії допомагають клієнтам на всіх етапах створення проєктів, що сприяють розвитку їхнього бізнесу: від аналізу ідеї до просування продукту на ринку. Працює компанія в доменах Healthcare, Real Estate, Logistics, Telecommunication з клієнтами у США, Західній Європі, а також у регіонах Середнього Сходу.

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram