Версія для друку

Науковий соціологічний форум у ДНУ

На факультеті суспільних наук і міжнародних відносин ДНУ відбулася VІІІ Всеукраїнська науково-практична конференція «Придніпровські соціологічні читання», яка традиційно проводиться до Дня соціолога України. Цього року цей науковий форум присвячувався 105-річчю Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара.

Уже другий рік поспіль конференція відбувається в умовах війни, але це не завадило науковцям зібратися задля того, щоб обговорити актуальні проблеми розвитку соціологічної науки в Україні в цілому і в Придніпровському регіоні зокрема. У нинішньому заході взяли участь науковці з різних куточків України (Дніпро, Кам’янське, Кривий Ріг, Запоріжжя, Київ, Львів, Одеса, Харків, Полтава), а також із закордоння – Жешувського університету (Польща) та Університету Фрібургу (Швейцарія).

Із вітальним словом до учасників конференції звернулися проректор з наукової роботи ДНУ доцент Олег Маренков, президент Соціологічної асоціації України академік НАН України Віль Бакіров, в.о. декана факультету медичних технологій діагностики та реабілітації ДНУ професорка Ольга Воронкова і в.о. декана факультету суспільних наук і міжнародних відносин ДНУ професор Віталій Кривошеїн.

У своїх виступах учасники конференції торкалися різноманітних питань, які сьогодні знаходяться у фокусі уваги представників суспільних наук. Під час роботи конференції були організовані тематичні майданчики «Українське суспільство в умовах війни: виклики воєнного стану, загрози, практики адаптації», «Політична культура, ідеологія, публічне управління як складові громадянського суспільства», «Сучасне суспільство в ситуації цифровізації й “emergency”: соціальні трансформації, соціокультурне різноманіття, міжкультурна комунікація», «Освітні траєкторії та сучасні інформаційні технології в українському суспільстві», «Актуальні питання сучасного українського суспільства: на шляху до розвитку».

Жваві дискусії учасників Придніпровських соціологічних читань викликали виступи професорки Жешувського університету (Польща) Барбари Скочинської-Прокопович, яка розкрила роль Жешува у підтримці українських біженців і як цьому сприяла реалізація концепції Smart City, а також професорки Університету Фрібура (Швейцарія) Юлії Сороки, яка окреслила етичні та епістемологічні питання соціологічного дослідження повсякдення в окупації; професорки Криворізького державного педагогічного університету Алли Лобанової, яка визначила особливості соціального контролю в умовах війни, окресливши коло агентів і псевдоагентів та розкривши їхні цілі; професора Запорізького національного університету Максима Лепського, який зосередив увагу на архетипічне походження терору, «вершника війни», та окреслив виміри сценарної відповіді; професорок Харківського національного університету імені В.Н. Каразіна Лариси Хижняк і Вікторії Сичової, які поділилися своїм досвідом соціологічного супроводу громадських слухань як важливого елементу суспільних комунікацій на рівні територіальних громад; доцента ДНУ Сергія Легези, який виявив специфіку візуалізації ідеології в популярній культурі; доцентки ДНУ Вікторії Бойко, яка презентувала результати нещодавно проведеного емпіричного дослідження проблем українських жінок у контексті нових солідарностей місцевих громад в умовах військового стану в Україні; доцентки ДНУ Аліни Солнишкіної, яка зупинилася на проблемі соціальної допомоги дітям-сиротам в післявоєнні часи; аспіранта ДНУ Артура Яблуновського, який зробив вторинний аналіз соціологічних опитувань щодо стану української національної ідентичності під час війни та ін.

За результатами VІІІ Всеукраїнської науково-практичної конференції «Придніпровські соціологічні читання» була прийнята резолюція та практичні рекомендації, які разом зі збіркою матеріалів будуть спрямовані до владних інстанцій та широкої громадськості.

Маємо надію, що наступні ІХ Придніпровські соціологічні читання пройдуть уже в мирній Україні!

Професорка кафедри соціології,
соціальної роботи, публічного управління та адміністрування,
відповідальний секретар оргкомітету конференції
Олена Ходус


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram