Версія для друку

Художній всесвіт особливих людей

5 жовтня у дніпровському Planetarium Noosphere відбулася презентація книги «Планета А» юного митця із Бердянська Максима Бровченка. На запрошення партнера Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара – ГО «Аерокосмічний музейний центр культури та освіти молоді» – захід відвідав ректор Сергій Оковитий.

Максим Бровченко – незвичайний 12-річний юнак із розладом аутичного спектру, який малює неймовірні космічні й патріотичні картини та пише книги, де розповідає про свій художній світ.

Створити всі умови для інклюзивної освіти таких дітей – то в першу чергу потрібно нам, аби побачити їхні Планети А, замислитися про своє призначення і зробити нашу реальність зручнішою для них. Сьогодні ж Максим Бровченко відкрив свій Всесвіт для багатьох небайдужих людей, які побачили його Атлантиду із супутниками Амадеус і Амос, що лікують і розраджують, відкрив свій безшумний світ думок та енергохвиль. Зробив це для того, щоб ми побачили і хоча би спробували зрозуміти, чим живуть діти з синдромом аутизму, і як їм складно в нашій галасливій буденності, – підкреслив на презентації ректор ДНУ Сергій Оковитий.

Наразі юний митець є автором понад 200 художніх робіт і вже встиг отримати визнання не лише в Україні, а й закордоном: наприкінці 2022 року відбулася благодійна виставка картин Макса Бровченка у Бостоні (США). Усі кошти від продажу робіт передає на допомогу ЗСУ. Своїм мистецтвом Максим уже заробив для військових десятки тисяч гривень і навіть був відзначений нагородою від Президента України Володимира Зеленського за допомогу ЗСУ.

Познайомитися з цим унікальним хлопцем й отримати автограф на презентації його дебютного літературного доробку «Планета А» мали можливість усі відвідувачі Planetarium Noosphere. Гостям заходу Максим особисто розповів про власний шлях у мистецтві. А саме, про те, що надихнуло його на створення книги «Планета А», а також про думки й почуття, які в цілому криються за його художніми полотнами і сторінками книги.

Зокрема, книга «Планета А» – це щира розповідь юного автора про художній світ, що уявляється крізь призму його неординарного митецького погляду та відтворюється у картинах. У книзі йдеться про унікальний світ іншої зоряної системи, іншої планети, інших людей, які народжені творити та мають інші здібності.

Твір хлопчика, написаний задовго до повномасштабної війни, став пророчим і надактуальним у нинішніх воєнних реаліях. Свою «Планету А» Максим почав писати ще вдома, у Бердянську. Це фантастичний твір про життя інопланетян та їхнє вимушене прибуття на Землю, в Україну, причиною якого стала зовнішня агресія. І хоч у книзі можна знайти багато аналогій з нинішньою трагічною ситуацією в Україні, насправді це твір про цінність життя, невід’ємною частиною якого є люди з особливостями розвитку. Простими дитячими словами через своїх героїв Максим пояснює, що таке аутизм, говорить про мир, любов і толерантність.

Більш детально про свої захопливі творіння та плани на майбутнє Максим Бровченко розповів присутнім під час спеціальної пресконференції. Адже наразі юнак, попри вимушену евакуацію із рідного міста і рідної «Планети А», продовжує активно творити: пише картини, допомагає ЗСУ і працює над продовженням своєї книги.

ГО «Аерокосмічний музейний центр культури та освіти молоді»
Інформаційно-аналітичне агентство
ДНУ ім. О.Гончара


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram