Версія для друку

Професійне визнання студентського мистецького проєкту

Творча робота студентки кафедри образотворчого мистецтва та дизайну ДНУ Карини Прокопчук викликала щире захоплення колег із Львівської національної наукової бібліотеки України імені Василя Стефаника. Магістрантка отримала офіційну подяку від генерального директора наукової бібліотеки Василя Ферштея.

10 липня 2023 року Карина, студентка групи УД-19, безкоштовно передала до фонду львівської бібліотеки авторський друкований ілюстрований макет збірки новел видатного українського письменника Василя Стефаника «Morituri». Макет збірки новел В. Стефаника «Morituri» Карини Прокопчук став гарним доповненням стефаникіани у фондах Львівської національної наукової бібліотеки України імені В. Стефаника.

Для творчої праці з метою популяризації новел В. Стефаника студентка ДНУ обрала такі твори, як: «Новина», «Давнина», «Воєнні шкоди», «Гріх», «Лист», «Вовчиця», «Вечірня година» та інші. Саме вони найчастіше друкувалися у другій половині ХХ ст. Видання вирізняється авторським підходом до образно-художнього розкриття змісту кожної із новел. Його основу творить опрацювання етнографічних особливостей Покуття. Їхнє переосмислення стало вирішальним у виборі елементів композиції заставок, кінцівок, а також шмуцтитулів. Важливо, що вони, певною мірою, присутні поряд із колонцифрами. Працюючи в обмеженій гамі, дніпровська художниця велику увагу приділила чергуванню кольорів тла і елементів (чорний, білий, сірий і червоний), тим самим досягнувши насиченості виражальної мови.

Також у макеті нашої студентки особливу привертають увагу ілюстрації (сторінкові і напівсмугові).

Відомо, що твори В. Стефаника ілюстрували такі відомі митці, як: М. Бутович, М. Жук, В. Касіян, Б. Крюков, О. Кульчицька, О. Курилас, Д. Лазаренко, І. Остафійчук, Д. Периколян, В. Семенюк, Б. Сорока, Г. Якутович та багато інших. Це дозволяє стверджувати, що, ілюструючи новели В.Стефаника, Карина Прокопчук вивчила творчий доробок своїх попередників, перейняла кращі їхні здобутки і обрала власний шлях до розкриття ключових моментів. Виконані нею ілюстрації не мають аналогів. Сьогодні ми з впевненістю говоримо про те, що графічні твори Карини кращим чином доповнюють образотворчу стефіаникіану України, – обґрунтовує директор львівської наукової бібліотеки Василь Ферштей.

Офіційна подяка за такий оригінальний художній доробок і дарунок дніпровців надійшла від пана Ферштея на адресу ректора ДНУ Сергія Оковитого та керівниці проєкту – доцентки кафедри образотворчого мистецтва та дизайну факультету української й іноземної філології та мистецтвознавства Кароліни Касьяненко. Зокрема, у листі висловлюється щира подяка львівських колег «за виховання висококваліфікованої художниці, яка, працюючи в межах традицій української культури, враховує нові вимоги часу та утверджує в мистецтві авторську мову».

І, дійсно, гортаючи сторінки книги, дизайн та ілюстрування якої виконала наша студентка, переконуємося у безмежному таланті, сміливому баченні, здатності до глибокого творчого аналізу тендітної дівчини та водночас сучасної, сильної, культурно розвиненої особистості!

Для довідки:

Львівська національна наукова бібліотека України імені В. Стефаника славиться найбільшою збіркою видань праць Василя Стефаника, які виходили за його життя, а також у наступні роки. До їх числа входять ті, що були перекладені багатьма європейськими мовами – польською, чеською, словацькою, німецькою, французькою та ін. У фондах Бібліотеки є більшість досліджень творчої спадщини В. Стефаника, які проводилися упродовж 120 років не тільки в Україні, але й Польщі, Чехії, Хорватії, Болгарії, Німеччині, Австрії, США, Канаді та інших країнах світу.

Завідувачка кафедри загального
та слов'янського мовознавства
Наталя Дьячок,
інформаційно-аналітичне агентство ДНУ ім. О.Гончара


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram