Версія для друку

ДНУ та Асоціація UCM-Italy: продовжуємо практичну співпрацю

25 вересня Дніпровський національний університет імені Олеся Гончара відвідав президент Асоціації UCM-Italy «Середземноморський союз шеф-кухарів – Італія» (м. Фоджа, Італія) Паоло Брешіа. Це вже третій візит очільника Асоціації у ДНУ з часу встановлення продуктивного партнерства.

Зустрічаючи партнера, ректор університету Сергій Оковитий та деканеса факультету економіки Тетяна Гринько зазначили, що протягом двох років Асоціація надавала чудові можливості для студентів та викладачів ДНУ з набуття нових навичок, як безпосередньо за фахом, так і soft skills з комунікаційних компетентностей, культурологічних знань, а також психологічного розвантаження в сонячній Італії у такий важкий час.

У жовтні 2021 року між нашими організаціями була підписана угода про співпрацю. Метою спільного міжнародного проєкту є практична підготовка фахівців для туристичної галузі України, аби розвинути її в потужну індустрію. Відповідно, навчальну практику за спеціалізаціями в Італії проходять студенти хімічного факультету та факультету економіки ДНУ, – розповідає ректор.

За умовами двосторонньої угоди вихованці Дніпровського національного університету імені Олеся протягом трьох місяців практикуються на підприємствах рекреаційної індустрії Південної Італії – у закладах Асоціації UCM-Italy. Для українських гостей італійська сторона безкоштовно організовує проїзд, проживання та триразове харчування, а також проводить курси з італійської мови. Там дніпровські студенти мають можливість переймати досвід італійських колег в організації готельно-ресторанного бізнесу, відвідувати виробничі підприємства, знайомитися зі структурою HR і менеджменту закладів. А після завершення практики в Італії представники ДНУ отримують відповідні сертифікати за трьома рівнями успішності.

Освітні програми на нашому факультеті орієнтовані на підготовку фахівців із практичними компетентностями, що набуваються як раз під час таких професійно спрямованих практик і стажувань, – пояснює деканеса факультету економіки Тетяна Гринько. – Це чудові можливості академічної мобільності для здобувачів освіти кафедр: туристичного бізнесу та гостинності, економіки, підприємництва та управління підприємствами, маркетингу та міжнародного менеджменту. Власне, за два роки уже дев’ятеро студентів спеціальностей 073 Менеджмент, 075 Маркетинг, 076 Підприємництво, торгівля та біржова діяльність, 241 Готельно-ресторанна справа та 242 Туризм змогли ними скористатися. У наших колег з хімічного факультету учасниками проєкту також стали декілька студентів, що навчаються за спеціальністю 181 Харчові технології.

Асоціація на чолі з Паоло Брешіа допомогла підвищити рівень знань наших студентів, проводячи майстеркласи та практичні семінари в найкращих ресторанах півдня Італії. Допомогла знайти перші робочі місця як в Італії, так і в Україні після літнього стажування. Студенти, їхні батьки й нинішні роботодавці дуже цінують досвід молодих майстрів. А шанувальниками смаколиків від молодих піцайоло та кулінарів-стажистів – студентів ДНУ стали вже десятки тисяч дніпрян і гостей нашого міста, – так коментує результати співпраці завідувачка кафедри харчових технологій Наталя Кондратюк. – Наразі наша кафедра вже будує подальші плани разом з Асоціацією стосовно потужного розвитку теоретичного навчання й практичних навичок у сфері харчування та обслуговування. Адже Дніпровський національний університет імені Олеся Гончара підтримує кожну мрію й допомагає у досягненні будь-якої мети!

Більше про наступний сезон міжнародного проєкту на зустрічі розповів сам Паоло Брешіа. Зокрема, якщо не завадять воєнні умови, невдовзі розпочнуть підготовку до відкриття нової програми стажування.

У жовтні ми проведемо велику презентацію для нових студентів ДНУ – потенційних учасників, де надамо роз’яснення щодо проєкту, пакету необхідних документів для виїзду і правил перебування в Італії. А в листопаді вже розпочнуться лінгвістична підготовка та перші дистанційні майстеркласи від італійських спеціалістів. До речі, участь у заняттях цього разу зможуть взяти й студенти факультету систем і засобів масової комунікації ДНУ, адже ми запланували провести додаткову лекцію від італійського журналіста. Асоціація UCM-Italy постійно перебуваємо у пошуках нових ідей, як можна вдосконалити наш спільний проєкт. А тому з наступного року в залежності від кількості студентів-учасників спробуємо запропонувати вже нові формати колаборації. Наприклад, нам було би приємно, аби до сонячної Італії також приїхали викладачі Дніпровського національного університету. Вважаємо, це надасть їм нові можливості для розвитку. Вони зможуть на власні очі побачити, як облаштована студентська практика, а також налагодити прямі професійні контакти з італійськими колегами, – говорить пан Брешіа.

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram