Версія для друку

Зустріч ректорів Дніпра з мером Борисом Філатовим

19 вересня на базі Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара відбулася зустріч ректорів закладів вищої освіти міста Дніпро з міським головою Борисом Філатовим. Очільники 10 вишів зібралися у діловій вітальні Палацу студентів для обговорення проблемних питань, що стосуються організації навчального процесу з огляду на безпекову ситуацію, підготовки інфраструктури до опалювального сезону, забезпечення стійкості освітянської системи в кризових умовах війни.

Мер Дніпра привітав ректорів з початком нового навчального року, а особисто ректора ДНУ Сергія Оковитого з обранням на посаду голови Ради ректорів ЗВО Дніпропетровської області та зауважив, що всі служби мерії готові до конструктивної співпраці, щоб забезпечити стабільну роботу нашого мегаполісу.

Коротко характеризуючи стан справ у вищій школі регіону, ректор ДНУ Сергій Оковитий зазначив:

Ми не тільки зберегли контингент студентів, а й примножили його. Результати абітурієнтської кампанії свідчать, що наші абітурієнти залишилися з Україною, залишилися з нами.

Дякуємо міській раді Дніпра за співпрацю, зокрема за організацію таких потужних заходів для старшокласників, як Education City. Також наші викладачі брали активну участь у проєкті «Освітня траєкторія», що сприяв співробітництву з учителями шкіл для покращення підготовки наших майбутніх студентів.

Сьогодні перед регіоном і містом стоять нові завдання – МОНУ пропонує до обговорення Проєкт Закону Про внесення змін до деяких законів України (щодо створення передумов для модернізації мережі закладів вищої освіти). Тож треба враховувати, яку проєкцію на регіональну систему ЗВО матимуть ці законодавчі зміни.

До обговорення нагальних проблем організації змішаної форми навчання долучилися ректори дніпровських ЗВО. Так, ректор Університету митної справи та фінансів Дмитро Бочаров розповів колегам, за якими чинниками ухвалювалося рішення про запровадження змішаної форми навчання та як, власне, нині побудований освітній процес в університеті.

Головний критерій, яким ми керувалися, – це, звичайно, кількість місць в укритті. Поза як безпека здобувачів освіти для нас – ключовий фактор, а наше укриття на першому поверсі розраховане на 800 місць. Відтак, наразі наші студенти 3-5 курсів працюють дистанційно, а от першокурсники знаходяться на аудиторному навчанні. Саме їм ми прагнемо надати нашу методологічну підтримку, що надзвичайно потрібна при переході зі середньої до вищої школи. І поки нам це вдається, – зазначив Дмитро Олександрович.

Із розумінням ситуації міський голова додав, що організація очного навчання у школах Дніпра так само непроста:

Ви всі помітили, що зараз у нашому місті поменшало ворожих обстрілів. Мабуть, ворог накопичує ракети, аби згодом завдати масованих обстрілів. Тому й школи, які нині працюють в офлайн-форматі, працюватимуть так лише допоки дозволятиме безпекова ситуація, – підкреслив Борис Альбертович.

Про особливості об’єднання чотирьох закладів вищої освіти меру розповів в.о. ректора Українського державного університету науки і технологій Костянтин Сухий.

Наші чотири галузеві університети, що були раніше, нині створили один потужний інженерно-технологічний заклад, який об’єднує близько 18000 студентів та 1500 науково-педагогічних працівників. По суті, тепер – це великий науково-дослідний центр із широким спектром наукових шкіл, які кожен із чотирьох ЗВО зумів зберегти та розвиває у такий непростий час. Тож наш науковий центр, маючи великий інтелектуальний резерв, працює цілковито на забезпечення розвитку та повоєнного відновлення економіки України, – поінформував Костянтин Михайлович та запевнив у відкритості до співпраці з міським управлінням.

Зі свого боку, мер міста закликав керівництво новоствореного закладу вирішити всі проблеми для своєчасного підключення корпусів до опалення.

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram