Версія для друку

Україна – Німеччина: співпрацю в ІТ-освіті продовжуємо!

Ось уже понад рік, як Дніпровський національний університет імені Олеся бере участь у міжнародному проєкті «DigiJED: Цифрова освіта спільними зусиллями», запропонованому професором Едуардом Сіменсом (Eduard Siemens) з Вищої школи Ангальтського університету прикладних наук (Hochschule Anhalt University of Applied Sciences).

Проєкт має на меті створення дидактичної концепції спільного цифрового навчання в галузі інформаційно-комунікаційних технологій і спрямований на українських студентів та викладачів, які навчаються чи працюють за спеціальностями 121 Інженерія програмного забезпечення, 122 Комп’ютерні науки та 126 Інформаційні системи та технології.

На початку кожного семестру учасникам проєкту – бакалаврам ІІІ, ІV курсів та магістрам – пропонують на вибір дисципліни, підготовлені викладачами із університетів Німеччини, Північної Македонії та України англійською та українською мовою. Заняття відбуваються у зручний час, вільний від занять в університеті. Після завершення вивчення та отримання сертифікату студенти ДНУ можуть перезарахувати обрані дисципліни проєкту замість вибіркових дисциплін з університетського та факультетського каталогів відповідно до Порядку. Студентам – учасникам проєкту, які потребують матеріальної допомоги, протягом семестру призначається стипендія.

У першому семестрі минулого навчального року 17 студентів ДНУ успішно завершили навчання за дисциплінами проєкту, отримавши 28 сертифікатів, з яких 19 – з оцінкою «відмінно». Після завершення другого семестру, в червні 2023 року, про успішне навчання звітували 16 студентів, а кількість «відмінних» сертифікатів дорівнювала 20.

Варто зазначити, що у цьому ж семестрі до викладання долучилися доценти факультету прикладної математики Марина Сидорова та Ольга Мацуга, які представили дисципліни Introduction to Deep Learning та Machine Learning with Python, відповідно, перед чималою студентською аудиторією. Наші викладачі отримали схвальні оцінки своєї роботи: понад 90% опитуваних студентів оцінили ступінь задоволення від їхніх курсів на 9 та 10 балів за десятибальною шкалою.

Окрім цього, в рамках проєкту студентки факультету фізики, електроніки та комп’ютерних систем Анастасія Мусієнко, Катерина Ромашко та Яна Горбач отримали запрошення та відвідали Anhalt University of Applied Sciences, узявши безпосередню участь у семінарі під головуванням куратора проєкту, професора Едуарда Сіменса.

Із 18 вересня 2023 року буде розпочато новий семестр в рамках проєкту «DigiJED-2: Цифрова освіта спільними зусиллями» для бакалаврів ІІІ, ІV курсів та магістрів, які навчаються за спеціальностями 121 Інженерія програмного забезпечення, 122 Комп’ютерні науки та 126 Інформаційні системи та технології. Учасникам проєкту будуть запропоновані такі дисципліни: Distributed Systems & Network Programming, ICT Security, Machine Learning, Creating Mobile apps with Android, Сomputing Resources for High-Loaded Services та IoT and Embedded System Programming.

Попередні консультації із координатором від ДНУ Михайлом Дергачовим відбудуться у відповідних командах Teams 8 вересня 2023 року о 14:15 – для студентів факультету фізики, електроніки та комп’ютерних систем та о 16:00 – для студентів факультету прикладної математики.

Вітальна зустріч з координатором проєкту Мариною Поповою, координаторами від університетів та викладачами відбудеться о 16:00 (за київським часом) у режимі Zoom-конференції (посилання буде надіслане пізніше).

Із детальною інформацією про міжнародний проєкт «DigiJED-2: Цифрова освіта спільними зусиллями» можна ознайомитися за посиланням

Координатор проєкту від ДНУ Михайло Дергачов


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram