Версія для друку

Форум «Освіта Дніпропетровщини: курс на трансформацію»

28 серпня, напередодні нового навчального року, у Палаці студентів ДНУ відбулася традиційна серпнева конференція освітян області. Масштабний форум «Освіта Дніпропетровщини: курс на трансформацію» зібрав очільників органів місцевого самоврядування, керівників закладів освіти, представників неурядових організацій.

Проведення цього форуму напередодні 2023/2024 навчального року – це слушна нагода для освітян Дніпропетровщини підбити підсумки й обмінятися досвідом, обговорити нагальні проблеми та спрогнозувати, яким буде новий навчальний рік, що знову триватиме в тривожних реаліях воєнного часу.

Актуальні питання організації освітнього процесу, захисту й безпеки дітей, шляхи відновлення закладів освіти, а також загальні виклики й перспективи розвитку української освіти в майбутньому – ось що було у фокусі уваги фахового зібрання освітян.

Ці та інші надважливі теми, як, наприклад, стратегічні напрями трансформації системи освіти Дніпропетровської області та України, спільно розглядалися упродовж двох тематичних панелей.

Учасниками обговорень стали: заступниця Міністра освіти і науки України Євгенія Смірнова (відеозвернення); Генеральна директорка директорату професійної освіти Міністерства освіти і науки України Ірина Шумік; голова Дніпропетровської обласної державної адміністрації – начальник обласної військової адміністрації Сергій Лисак і його заступники Ірина Грицай та Іван Начовний; директорка департаменту освіти і науки ДніпроОВА Ольга Лозова; начальниця управління з питань культури та спорту Дніпропетровської обласної ради Лілія Гиренко та інші.

Відзначимо, що втілення визначених Урядом мейнстрімних завдань у сфері освіти й оптимальне вирішення актуальних освітянських проблем нині є одними із пріоритетних напрямів роботи дніпровських регіональних органів влади.

До слова, під патронажем ДніпроОВА наразі знаходиться питання цифрової трансформації у сфері освіти і науки. Це: диджиталізація як комплексна робота над побудовою екосистеми цифрових рішень у сфері освіти і науки, включно зі створенням безпечного електронного освітнього середовища, забезпечення необхідної цифрової інфраструктури закладів та установ, підвищення рівня цифрової компетентності. Усі ці завдання допомагає вирішити тісна співпраця із Міністерством цифрової трансформації України.

Погляньмо, як сьогодні стрімко змінюється навіть сама роль учителя. Його вже не сприймають як лише джерело знань, бо знання зараз можна знайти в інтернеті, книгах тощо. Нині головне – навчити учнів вчитися. Адже коли дитина займається тим, що їй подобається, вона завжди знаходить для цього і бажання, і сили, й енергію, – говорить про місію сучасного учителя голова ДніпроОВА Сергій Лисак, якому належала честь відкрити церемонію відзначення кращих педагогів області.

Надалі фахове зібрання продовжилося кількома тематичними панельними обговореннями. Спікери спільно окреслили шляхи досягнення трансформації системи освіти України. Зокрема, розглядалися інноваційні ідеї та проєкти для мережі дошкільної освіти, загальної середньої і позашкільної освіти, фахової передвищої, професійної і вищої освіти, а також освіти дітей з особливими потребами.

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram