Версія для друку

Директор Гарвардського інституту україністики Сергій Плохій відвідав Alma mater

Директор Гарвардського українського наукового інституту, один з найавторитетніших українських істориків Сергій Плохій, перебуваючи в Україні, відвідав Дніпровський національний університет імені Олеся Гончара.

Саме в нашому університеті Сергій Миколайович здобув фах історика та сформувався як науковець, дослідник історії України XVII—XVIII ст. Знаний учений під час зустрічі з ректором ДНУ професором Сергієм Оковитим та доцентом кафедри всесвітньої історії Альбертом Венгером з теплотою згадав своїх наставників – професорку докторку історичних наук Ганну Швидько та засновника дніпровської джерелознавчої школи Миколу Ковальського, під наставництвом яких професійно зростав і розвивався.

І сьогодні Сергій Плохій цікавиться життям ДНУ та слідкує за актуальними науковими роботами колег-істориків. Сергій Оковитий розповів гостю про розвиток університету у воєнні роки та роботу на перспективу повоєнного відновлення України. Зокрема ректор відзначив динаміку набору першокурсників до ДНУ в останні роки та попередні підсумки зарахування до бакалаврату протягом цьогорічної абітурієнтської кампанії.

- Нам вдалося відновити лідерські позиції ДНУ в регіоні та другий рік поспіль демонструємо збільшення наборів. Реагуючи на виклики часу, започаткували 9 нових освітніх програм, які вважаємо перспективними, зокрема, Компʼютерний інжиніринг безпілотних літальних апаратів і комплексів; Диджитальні медіа; Хімія лікарських речовин; Польська мова і література та інші.

Також варто відзначити активне залучення до міжнародних проєктів з європейськими університетами, зокрема колективи учених факультетів економіки, історичного та української й іноземної філології та мистецтвознавства виграли гранти за програмою Erasmus+.

Сергій Миколайович докладно розповів про наукову та видавницьку діяльність Українського наукового інституту в Гарвардському університеті, який він очолює з 2013 року. Зокрема, ознайомив із кількома основними проєктами, над якими працює.

- Ми були дуже горді, бо почали перший в україністиці проєкт цифрової гуманітаристики – digital humanities, що називається «МАПА». Він представлений як цифровий атлас, який складається з кількох модулів, починаючи з Голодомору. Це інтерактивна карта з базами даних, завантажуючи які, ви можете вибудовувати шари інформації для дослідження з тієї чи іншої теми. Зараз найбільш розвинутий проєкт – сучасна Україна. Найновіший модуль присвячений дослідженню соціального впливу Чорнобильської аварії.

Ректор запросив Сергія Плохія презентувати проєкт для науковців та студентів гуманітарних факультетів, зокрема історичного і факультету систем та засобів масової комунікації. Проєкт «МАПА» складається із двох модулів: «Атлас сучасної України» (присвячений Революції Гідності, соціологічним аспектам статусу та вжитку української мови, питанням національної ідентичності) та «Історичний атлас» (матеріали, пов'язані з дослідженням Голодомору 1932-1933 років, картографія Поділля 14 – 15 століть, генеалогія Київської Русі). Також за попередньою домовленістю у ДНУ планується провести кілька онлайн-лекцій від Сергія Плохія для студентів.

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram