Версія для друку

Інноваційні стейкхолдери ДНУ

19 липня Дніпровський національний університет імені Олеся Гончара уклав Меморандум про співпрацю із ТОВ «Дніпропетровський обласний центр заготівлі та переробки плазми “ДНІПРО-ПЛАЗМА”», який вже кілька років є соціальним партнером нашого університету.

Зустрічаючи університетських фахівців на чолі з ректором Сергієм Оковитим, в.о. директора центру Ірина Кільчинська одразу зауважила, що серед високопрофесійних лікарів-лаборантів, які першими зустрічають донорів, є й випускники факультету медичних технологій діагностики та реабілітації, що навчалися за спеціальністю 224 Технології медичної діагностики та лікування в ДНУ.

Протягом ознайомлювальної екскурсії залами плазмоцентру університетські фахівці не тільки почули про всі етапи процедури донації, а й оглянули сучасне обладнання та дізналися про новітні технології виготовлення медичних препаратів із плазми крові та про переваги цих препаратів.

До фахової розмови про цікаві обом сторонам напрями наукової роботи та практичної підготовки студентів долучилися проректор з наукової роботи, кандидат біологічних наук Олег Маренков, в.о. декана факультету медичних технологій діагностики та реабілітації докторка біологічних наук Ольга Воронкова, в.о. декана біолого-екологічного факультету кандидатка сільськогосподарських наук Тетяна Шарамок і в.о. декана хімічного факультету кандидатка хімічних наук Світлана Коптєва.

Зокрема, Олег Маренков підкреслив, що університет зацікавлений у проведенні спільних досліджень з мікробіології, вірусології, цитології, також науковий інтерес мають великі обсяги знеособлених статистичних даних, які опрацював центр протягом цих років. У відповідь на запрошення студентів на екскурсії в «ДНІПРО-ПЛАЗМА» Ольга Воронкова запропонувала проведення ознайомчих онлайн-лекцій з роботи на сучасному обладнанні центру. Хімічний факультет запроваджує нову спеціальність «Хімія лікарських речовин» і теж зацікавлений у співробітництві.

Власне, Дніпропетровський обласний центр заготівлі та переробки плазми “ДНІПРО-ПЛАЗМА” працює за найсучаснішими технологіями. У власному науковому центрі спеціалісти проводять дослідження, завдяки яким майбутні покоління українців отримають якісно нові ліки з плазми крові. Всі препарати, що виробляються з плазми в Україні, відповідають високим європейським стандартам якості, адже застосовується технологія «золотого стандарту» – очищення імуноглобуліну від вірусів, які можуть знаходитися в донорській крові. Тож пацієнти отримують абсолютно безпечні ліки.

- Виклики, які стоять перед нашою державою через збройну агресію ворога, спонукають МОН України та заклади вищої освіти переорієнтовуватися на сучасні та прогнозовані потреби ринку праці, – зазначив ректор Сергій Оковитий. – Так, збільшене державне замовлення на підготовку фахівців-реабілітологів, психологів, соціальних працівників, ще низки спеціалістів. У відповідь на воєнні виклики в ДНУ започатковано 9 нових освітніх програм, спрямованих на зміцнення обороноздатності держави, відновлення ресурсів. Також працюємо в сфері реабілітації та реінтеграції учасників бойових дій та внутрішньо переміщених осіб. Тож маємо спільну мету – наближати Україну до перемоги, і працюватимемо задля неї.

В.о. директора центру Ірина Кільчинська подякувала педагогам за виховання свідомої молоді, підкресливши, що протягом перших п’яти місяців 2023 року 182 донори від ДНУ долучилися до шляхетної справи – донації плазми для поранених захисників, мирних громадян, потерпілих від ворожих обстрілів, важко хворих дітей.

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram