Версія для друку

Фундаментальна освіта – основа росту в ІТ-сфері

Галузь інформаційних технологій – одна з найдинамічніших в економіці України, яка демонструє приріст навіть у воєнний рік. За даними Forbes, за 10 місяців 2022 року українська IT-індустрія експортувала послуг на півмільярда більше, ніж за той самий період попереднього року. Розуміючи важливість якісної фундаментальної освіти та актуальність прикладних курсів, СЕО ІТ-компаній приділяють велику увагу співпраці з провідними університетами, які готують фахівців з інформаційних технологій та комп’ютерних наук.

Згідно зі щорічним рейтингом ІТ-університетів DOU-2023, Дніпровський національний університет імені Олеся Гончара посідає 12 місце в Україні та 1-е в дніпровському регіоні завдяки співпраці з провідними ІТ-компаніями.

Нещодавно ректор ДНУ професор Сергій Оковитий та керівник дніпровського офісу компанії ЕРАМ Ukraine Артем Нікутов підписали двосторонній договір, визнавши співробітництво за попередньою угодою успішним. Ініціювали продовження угоди фахівці факультету фізики електроніки та комп’ютерних систем, які багато років співпрацюють із компанією ЕРАМ Ukraine. Адже ЕРАМ в Україні – це 17 років відданої праці команди 10 000+ фахівців по всій країні: консультантів, архітекторів, дизайнерів, розробників та інженерів, які створюють інноваційні технології для своїх клієнтів. Використовуючи прогресивний досвід розробки програмного забезпечення, компанія EPAM наразі є провідним світовим постачальником послуг із цифрової трансформації та лідером у галузі розробки цифрових продуктів і платформ та входить до списку найбільших публічних компаній світу Forbes Global 2000.

Обговорюючи розширення співпраці, Сергій Оковитий зазначив:

- Наші айтішники з факультетів фізики, електроніки та комп’ютерних систем, прикладної математики, фізико-технічного та механіко-математичного високо тримають марку, працюючи зі студентських років над серйозними проєктами для потужних українських компаній. Взаємодія зі стейкхолдерами є дуже важливою, адже ви допомагаєте осучаснювати навчальні курси, надаєте кейси для практичної підготовки, даєте кар’єрний старт нашим випускникам. Ми сьогодні бачимо, як швидко інформаційні технології та програмні продукти проникають в усі сфери, і можемо запропонувати дуже широкий спектр фахівців, які можуть бути експертами для таких розробок.

Керівник дніпровського офісу Артем Нікутов окреслив своє бачення шляхів удосконалення ІТ-освіти:

- Можу сказати, що випускники ДНУ дійсно мають дуже глибокі знання, ви даєте фундаментальну освіту в галузі вищої математики, системного аналізу, фізики тощо. І саме це є фундаментом для кар’єрного росту. На жаль, ми бачимо дуже багато випускників різних ІТ-курсів, які вивчають певну мову програмування, не дуже заглиблюючись. Але такі знання поверхневі. Ми готові разом із факультетом фізики електроніки та комп’ютерних систем корегувати освітні програми, адже ІТ-світ постійно змінюється, і дуже важливо пристосовуватися до тих змін кожного року.

В.о. декана факультету фізики електроніки та комп’ютерних систем кандидат фізико-математичних наук Ігор Гомілко розповів про програми, які реалізуються разом з EPAM University:

- Наші студенти беруть участь у багатьох програмах від EPAM University, це дуже потужні програми, які покращують якість освітнього процесу. Це ті практичні навички, які допомагають використовувати знання, набуті в ДНУ, у практичних проєктах.

Іван Міхеєв, керівник освітніх програм EPAM University у східному регіоні, зазначив:

- Доволі складно спрогнозувати, що на нас чекає через 5 років в ІТ. Успіх чекає точно, а які саме технології будуть на піку популярності – мабуть, і JavaScript, і Java і .NET, і Python збережуть свої позиції, однак, можливо, з’являться популярніші розробки програмного забезпечення. Зростає популярність використання штучного інтелекту, як Github Copilot, Chat GPT та інші, які вже входять у буденність кожного розробника. Тож ми відкриті, готові допомагати щодо рев’ю освітніх програм. У нас є кандидати, доктори наук, які займаються саме освітньою діяльністю, ми надаємо відгуки та пропозиції щодо вдосконалення освітнього процесу. Доволі складно вмістити в 240 кредитів всі ті дисципліни, які дозволять потім стрімко йти кар’єрними сходами і стати фахівцем. Швидко можна опанувати лише одну технологію, знайти перше місце роботи, але подальший шлях в ІТ складно спрогнозувати, якщо немає базової вищої освіти. Ми завжди наголошуємо, що вища освіта це той фундамент, над яким можна побудувати будь-яку будівлю, але треба цей фундамент закласти. Дякую вам за те, що робите це дійсно на високому рівні. І дякую, що ваші фахівці долучаються до наших ініціатив для підвищення кваліфікації викладачів, впроваджують наш контент у навчальний процес. Тож співпраця дійсно плідна, і ми сподіваємося, що вона буде примножуватися.

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram