Версія для друку

Навчальна практика студентів-психологів в обласному Центрі пробації

Із 19 по 30 червня другокурсники факультету психології та спеціальної освіти ДНУ пройшли навчальну практику у різних підрозділах філії Державної установи «Центр пробації» у Дніпропетровській області.

Практика 20 студентів спеціальності 053 Психологія (11 студентів групи ДС-21-1 та 9 студентів групи ДП-21-1) організовувалася на виконання угоди між Державною установою «Центр пробації» та Дніпровським національним університетом імені Олеся Гончара. Керівницею навчальної практики виступила доцентка кафедри загальної та соціальної психології, керівниця психологічної служби ДНУ Вікторія Лазаренко.

Студенти-психологи змогли попрацювати та практично застосувати свої знання в усіх відділеннях партнерської установи у місті Дніпро. А саме: Соборному, Шевченківському, Чечеловському, Новокодацькому, Амур-Нижньодніпровському, Індустріальному, Самарському та Дніпровському районних відділах, Секторі ювенальної пробації Соборного районного відділу та у Центральному районному секторі м. Дніпро. Також для проходження практики студенти були розподілені на деякі відділи Дніпропетровської області: Новомосковському районному відділі, Кам’янському районному відділі №2 (м. Жовті Води), Дніпровському районному секторі №2 смт. Солоне.

За час навчальної практики студенти ознайомилися зі структурою роботи ДУ «Центр пробації», основними завданнями Центру та безпосередньо з роботою психолога у цій установі. Так, вихованці ДНУ вивчили нормативно-правові акти, які регламентують роботу практичного психолога, ознайомившись із його обов’язками, завданнями та функціями; спробували заповнити документацію, за яку зазвичай відповідає психолог; писали характеристики на суб’єктів пробації, а також зробили оцінку вчинення повторного правопорушення; проводили психодіагностичні обстеження суб’єктів із використанням різного психодіагностичного інструментарію й за результатами обстеження надавали рекомендації із психокорекції.

Також наші майбутні психологи були присутніми під час спілкування практичного психолога із засудженими особами, а потім самостійно проводили із ними бесіди, що дозволило їм покращити навички емпатії та активного слухання, необхідні у роботі психолога.

Одним із завдань практики було взяти інтерв’ю у психолога філії Державної установи «Центр пробації». Це допомогло майбутнім спеціалістам ближче познайомитися з особливостями роботи психологічної служби пенітенціарної системи. Окрім цього, за два тижні практиканти вкотре засвоїли важливість принципу конфіденційності як одного з основних у роботі психолога, адже вся інформація, отримана під час спілкування з клієнтами чи роботи з особовими справами, не може виноситися за межі філії Державної установи «Центр пробації».

Варто зазначити, що усі працівники відділень філії Державної установи «Центр пробації» у Дніпропетровській області під час проходження студентами практики дуже ласкаво й привітно зустріли практикантів, супроводжували, консультували та всіляко їм допомагали. Студенти навзаєм із цікавістю працювали зі співробітниками відділень: проводили діагностику професійного виснаження й надавали рекомендації щодо регулювання емоційного стану та зниження рівня професійного стресу.

Загалом, за час проходження навчальної практики студенти факультету психології та спеціальної освіти ДНУ мали можливість перевірити та застосувати на практиці здобуті теоретичні знання з таких дисциплін, як: «Вступ до спеціальності», «Загальна психологія», «Психодіагностика», «Практикум із загальної психології», «Психологія спілкування», «Соціально-психологічна робота практичного психолога з групами ризику» та ін. Практиканти набули досвіду спілкування із різним контингентом, що дуже цінно для майбутніх спеціалістів із психології. Студенти університету змогли побувати та випробувати свої сили на потенційному місці роботи – перевірити власну професійну придатність та переконатися у правильності вибору майбутньої професії.

Студенти Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара показали високий рівень професійної підготовки і, як результат, їх уже зараз запрошують працювати у сфері пробації.

Доцентка кафедри загальної та соціальної психології
Вікторія Лазаренко,
студентка групи ДС-21-1
Валерія Біла


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram