Версія для друку

Факультет був його родиною

28 червня на факультеті фізики, електроніки та комп’ютерних систем Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара відкрили іменну аудиторію багаторічного колишнього декана Валерія Михайловича Долгова.

Для Дніпровського національного університету Валерій Михайлович був знаковою постаттю. Адже уся його науково-педагогічна діяльність пов’язувалася з нашою Alma mater, де він пройшов шлях від асистента до декана одного із найбільших факультетів. Він був «великим серцем» факультету фізики, електроніки та комп’ютерних систем, на посаді декана якого працював рекордний термін – більше 27 років! Так, 1989 року Валерій Михайлович був обраний деканом радіофізичного факультету, а в 2007 році – деканом новоствореного факультету фізики, електроніки та комп’ютерних систем, де також був засновником і завідувачем кафедри комп’ютерних наук та інформаційних технологій. Колеги й зараз згадують Валерія Михайловича як персону, що мала значний вплив на їхнє формування як фахівців.

Уже рік, як разом із нами немає Валерія Михайловича, – людини, яка була справжнім патріотом університету і дуже любила рідний факультет. Тож сьогоднішнє відкриття іменної аудиторії – це наша данина пам’яті цій світлій особистості. Із пропозицією обладнати спеціальну аудиторію для увіковічення пам’яті мудрого керівника до нас звернулися випускники минулих років, для яких Валерій Михайлович був поважним деканом і чуйним куратором. Саме за їхньої матеріальної підтримки була відремонтована навчальна аудиторія 306. При облаштуванні обрали схожий до кабінету Валерія Михайловича стиль відкритого класу. Це аудиторія, де всі присутні знаходитимуться на одному рівні. Тобто за одним центральним столом ніби збиратиметься коло друзів – викладачів та студентів, які разом обговорюватимуть різні нагальні питання, – розповів присутнім в.о. завідувача кафедри електронних засобів телекомунікацій доцент Дмитро Свинаренко, який під началом Валерія Долгова певний час працював заступником декана.

До речі, в оновленій іменній кімнаті зберігатимуться деякі особисті речі професора Долгова: його портрет і книги, наручний годинник, записник із ручкою тощо.

Це дуже добре, що ми пам’ятаємо наших Учителів – і не лише, як розсудливих адміністративних керівників, а як мудрих і чуйних старших товаришів. Така спадкоємність поколінь дуже важлива, це саме те, що вирізняє класичну освіту і наш класичний університет зокрема, – відзначив на відкритті ректор ДНУ Сергій Оковитий. – Безперечно, наші наставники варті того, аби ми продовжували засновані ними наукові школи та із вдячністю пам’ятали про них.

Сергій Іванович також пригадав, як молодим викладачем-асистентом мав честь познайомитися та спілкуватися із деканом Валерієм Долговим.

- Я не раз звертався до Валерія Михайловича за фаховою допомогою з роботи комп’ютерної техніки – і він завжди гостинно приймав, багато жартував. Так само, я переконаний, що й багатьом із вас, колегам-фізикам, корисні поради Валерія Михайловича допомагали обрати найкраще рішення чи вирішити певні життєві проблеми.

Упевнений, іменна аудиторія стане улюбленим майданчиком для наукових дискусій, презентацій, захистів дипломних і курсових робіт або ж важливих факультетських нарад, де усі тепло згадуватимуть Валерія Михайловича Долгова, – сказав ректор.

Власне, бездоганна і плідна наукова праця самого професора Долгова була визнана і неодноразово відзначена нагородами. За свою професійність у науці він був нагороджений грамотами Міністерства освіти і науки України й почесною медаллю «За вірну службу ДНУ», а також отримав почесні звання «Відмінник освіти України», «3аслужений працівник народної освіти України», «Заслужений працівник освіти України».

Новаторський підхід і вміння Валерія Долгова бачити перспективу розвитку фізичної науки відзначив професор Олег Дробахін, який навчався у нього, а потім і разом працював.

Валерій Михайлович, загалом, дуже тонко відчував науку, жив нею. Пригадується 1975 рік. Це був той час, коли фізичний факультет тільки переходив до викладання дисциплін, пов’язаних із комп’ютерною технікою. Ці дисципліни нам, студентам кафедри фізики надвисоких частот, як викладач кафедри електронних обчислювальних машин читав якраз Валерій Долгов. І викладав їх надзвичайно глибоко, цікаво й захопливо. Адже для нього самого як науковця характерним було органічне поєднання розуміння фізики явищ, особливостей експериментального підходу та питань комп’ютерної обробки. Можна сказати, що він одним із перших зрозумів усю актуальність викладання фізичних дисциплін саме у зв’язку із такими напрямами, як програмування та обробка даних. Чим і повернув традиційний шлях нашого фізичного факультету до зацікавлення новітніми на той час комп’ютерними науками.

Ці закладені Валерієм Долговим традиції бережуться та примножуються на факультеті й нині. Про заслугу Валерія Михайловича у пануванні на факультеті високопрофесійної та доброзичливої атмосфери говорив на зустрічі й нинішній декан факультету фізики, електроніки та комп’ютерних систем доцент Ігор Гомілко, який іще раз наголосив:

Людина живе доти, доки ми пам’ятаємо її в своїх серцях. Тому відкриття сьогодні цієї іменної аудиторії, безперечно, зробить Валерія Долгова ще ближчим до нас, – підкреслив Ігор Володимирович.

Упродовж меморіальної зустрічі теплими спогадами про свого талановитого колегу і щирого друга, роки спільного навчання та роботи із ним також поділилися: завідувач кафедри електронних обчислювальних машин професор Володимир Хандецький, завідувач кафедри прикладної радіофізики, електроніки та наноматеріалів професор Олександр Коваленко, завідувач кафедри телекомунікаційних систем та мереж Володимир Корчинський, доцент кафедри фізики твердого тіла та оптоелектроніки Сергій Пляка та інші. Наголошували на багатогранності Валерія Долгова, його почутті гумору, творчості та любові до рідної Аlma mater. Для всіх своїх колег Валерій Михайлович назавжди залишиться легендою факультету!

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram