Версія для друку

День Конституції України

Конституція України має велике політико-ціннісне значення, особливо в умовах російсько-української війни. Основні принципи та норми, закріплені в Конституції, стають важливим орієнтиром для функціонування держави та інституцій громадянського суспільства, забезпечуючи стабільність, демократію та інтеграцію до Європейської спільноти. Саме за ці цінності триває звитяжна боротьба українського народу.

Конституція України гарантує основні права та свободи людини і громадянина. В умовах російсько-української війни це особливо важливо, оскільки агресор зухвало порушує права та свободи людей. Конституція дозволяє українським громадянам захищати свої права та надає можливість звернутися до суду у разі їх порушення.

Конституція закріплює принципи суверенітету та територіальної цілісності України. Це стає особливо важливим у контексті боротьби за Незалежність, коли суверенітет та територіальна цілісність України під загрозою. Конституція надає правову основу для захисту державних кордонів та використання військової сили для захисту країни.

Конституція України встановлює принципи демократії, зокрема принципи виборності, розподілу влади, свободи слова та медіа, та інші. У військовий час демократія може бути під загрозою, тому дотримання конституційних засад стає особливо важливим елементом стійкості та спроможності сучасної Української Держави.

Наша Конституція встановлює систему розподілу влади. Цей принцип забезпечує контроль та баланс між владними інституціями, запобігаючи зловживанням та корупції. Він стимулює демократичну дискусію, дозволяє різним групам інтересів брати участь у прийнятті рішень та забезпечує громадський контроль над владою.

Конституція України 1996 року закріплює принцип правової держави, де закон є вищим авторитетом, а всі громадяни рівні перед законом. Це забезпечує захист прав та свобод громадян, недоторканість особи, незалежність суду та рівність перед законом. Правова держава є однією з основних передумов для розвитку демократичного суспільства, ознакою належності до Західної цивілізації.

Основний Закон України передбачає процедуру його змін та вдосконалення. Це означає, що у разі необхідності суспільство може здійснювати необхідні конституційні реформи, враховуючи зміни в суспільстві та його потреби.

Завідувач кафедри політології
доктор політичних наук, професор
Олексій Третяк


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram