Версія для друку

Делегація Сенату Парламенту Чеської Республіки – в ДНУ

Дніпровський національний університет імені Олеся Гончара відвідала делегація Сенату Парламенту Чеської Республіки. До складу делегації під керівництвом Павела Фішера, Голови Комітету з питань закордонних справ, оборони та безпеки Сенату, увійшли Надзвичайний і Повноважний Посол Чеської Республіки в Україні Радек Матула, шість сенаторів та представники Посольства.

Візит відбувся в рамках патронату Чеської Республіки в наданні допомоги та післявоєнного відновлення Дніпропетровщини та спрямовувався на визначення напрямків співробітництва.

Ректор ДНУ професор Сергій Оковитий поінформував гостей про сучасні дослідження й унікальні можливості університету. ДНУ є співзасновником Кластеру університетів разом з університетами Чехії, Італії, Німеччини, Франції, Польщі, Угорщини, Молдови та Грузії. Сергій Іванович зауважив:

- По-перше, така співпраця сприяє обміну студентами і викладачами. Також ми обговорили наукові напрями співпраці, адже можемо разом отримувати фінансування від Європейського союзу за програмами «Горизонт Європа» та Еразмус+. В цілому це покращить і рівень підготовки студентів в обох країнах, і рівень проведення наукових досліджень, дасть змогу спільно використовувати обладнання. Кожен наш учений має свої напрацювання, які, безумовно, будуть корисними нашим партнерам з Чеської республіки.

Також йшлося про допомогу університетам, релокованим на базу ДНУ з Донецької та Луганської областей. Як зазначив начальник відділу науки, вищої освіти та атестаційної експертизи департаменту освіти і науки ДніпроОВА Микола Кравченко, ДНУ прихистив найбільше колег з тимчасово окупованих регіонів.

Гості оглянули сучасні лабораторії ДНУ та ознайомилися з проєктом «Студентська ракета». З боку ДНУ гостей також супроводжували в.о. проректора з науково-педагогічної роботи у сфері міжнародного співробітництва Віктор Гассо, в.о. декана фізико-технічного факультету Анатолій Санін, доцент кафедри ракетно-космічних та інноваційних технологій, куратор проєкту «Студентська ракета» Олексій Кулик, директорка Інжинірингової школи Ноосфера, завідувачка кафедри кібербезпеки Світлана Клименко.

Як наголосив керівник делегації, Голова Комітету з питань закордонних справ, оборони та безпеки Сенату Парламенту Чеської Республіки Павел Фішер, Дніпропетровщину відвідують сенатори промислових, туристичних, агропромислових регіонів Чехії. Вони мають визначити, які конкретні напрями співпраці просувати в своїх регіонах.

- Для нас є задоволенням бачити, як в Дніпрі відбуваються наукова робота та дослідження. А також ми бачимо потенціал, що дозволив дати прихисток університетам, переміщеним з територій, окупованих росією. Ми виступаємо сьогодні посланцями, і той меседж, який ми привеземо додому нашим університетам визначатиме співпрацю – ми бачимо потужні технології, ми бачимо ракети, бачимо участь в європейських програмах, таких як Горизонт та Еразмус+.

Ми відкриті до кооперації. Зокрема Карлів Університет у Празі вже співпрацює з Дніпровським університетом. Але ми можемо зробити набагато більше, і ми це зробимо.

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram