Версія для друку

Фундатору соціологічної освіти в ДНУ – 85!

У Дніпровському національному університеті імені Олеся Гончара привітали з ювілеєм відомого професора, засновника теоретичної школи з джерелознавства та історіографії соціології Віктора Георгійовича Городяненка.

У далекому 1969 році В.Г. Городяненко закінчив наш університет, а у 1973 році, отримавши певний практичний досвід із соціології, розпочав роботу в ДДУ. У квітні 1991 р. завдяки організаторському таланту Віктора Георгійовича в нашому університеті була створена кафедра соціології, яку він очолював протягом 20 років.

Вітаючи ювіляра, ректор університету професор Сергій Оковитий відзначив:

Колектив Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара сердечно вдячний Вам, Вікторе Георгійовичу, за віддане багаторічне служіння Alma mater та справі Вашого життя – розвиткові соціологічної науки в Україні. Результати новаторської наукової та плідної педагогічної праці знайшли втілення в опублікованих 230 наукових і навчально-методичних працях. За Вашим авторством видано 22 монографії, підручники та навчальні посібники. Ваш інтелектуальний доробок і сьогодні актуальний та затребуваний – за даними Google Scholar праці професора В.Г. Городяненка процитовано 560 разів, а h-індекс становить 9. Під Вашим науковим керівництвом/консультуванням захищено одну докторську і 17 кандидатських дисертацій.

Сергій Іванович зауважив, що досягнення Віктора Георгійовича були гідно поціновані як на рівні університету, так і на рівні держави почесним званням «Заслужений працівник освіти України» та почесним званням «Заслужений професор Дніпропетровського національного університету», та вручив ювіляру Почесну грамоту і Подяку ректора.

В.о. декана факультету медичних технологій діагностики та реабілітації докторка біологічних наук, професорка Ольга Воронкова передала ювіляру Подяку від міського голови Дніпра Бориса Філатова. Офіційна подяка засвідчує помітний внесок професора Городяненка у розвиток урбаністичних студій і громадських інститутів, пов’язаних із соціологією, без яких сьогодні не можна уявити жодне сучасне велике місто.

Подяка від Бориса Альбертовича – це, насамперед, відзнака того, що наше місто активно розвивається, й цим Дніпро завдячує в тому числі професору В. Городяненку, – підкреслила Ольга Сергіївна.

Також до знакового ювілею Віктор Георгійович отримав почесну медаль імені Богдана Кістяківського «За видатний внесок у розвиток соціології» від Правління Соціологічної асоціації України. Найвищу відзнаку Асоціації йому урочисто вручив в.о. декана факультету суспільних наук і міжнародних відносин доктор політичних наук, професор Віталій Кривошеїн.

Як член редколегій багатьох фахових соціологічних журналів України, Віктор Георгійович особливо опікувався дніпровським науково-теоретичним альманахом «Грані», який є фаховим, у тому числі із соціології. Висловити вдячність колезі прийшов головний редактор журналу доктор наук із державного управління Сергій Квітка. Сергій Андрійович розповів історію своєї співпраці з професором Городяненком від самого заснування наукового видання.

Коли ми у 1998 році відкривали наш журнал, було актуальним запитання: «Де публікуватися соціологам»? Адже на той час в Україні не було жодного фахового видання, де могла би розвиватися наукова соціологічна думка. І Віктор Георгійович взяв на себе цю відповідальну місію бути редактором соціологічного напряму. Тож сприяння професора Городяненка у виході в світ наукових праць, безперечно, допомогло багатьом молодим соціологам отримати ступінь кандидата наук, – відзначив пан Сергій.

Подякувати Вчителю за внесок у професійне та особистісне становлення в цей день на рідну кафедру завітали колеги-соціологи з Дніпра і Кам’янського. Вихованці і послідовники наукової школи професора Городяненка наразі успішно розвивають соціологічну науку. Учні Віктора Георгійовича поділилися теплими спогадами про навчання у видатного викладача, подякувавши Вчителю за його людяність, передані їм глибокі знання, мудрий досвід і велику любов до соціологічної науки.

Колектив Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара щиро вдячний Вам, шановний Вікторе Георгійовичу, за працелюбство, мудре й ініціативне керівництво, особисті чесноти та бажає довгих років продуктивного і натхненного життя!

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram