Версія для друку

Студентки історичного факультету – учасниці Міжнародної літньої школи з археології

Протягом тижня, із 28 травня до 3 червня, другокурсниці історичного факультету Анастасія Стужук і Анастасія Папіжук були слухачками Міжнародної літньої школи New multidisciplinary methods in archaeological practice («Нові мультидисциплінарні методи в археологічній практиці») у місті Познань (Польща).

Це результат двосторонньої угоди між Дніпровським національним університетом імені Олеся Гончара та познанським Університетом імені Адама Міцкевича, що передбачає реалізацію програм академічних обмінів. В останніх вже брали участь студенти й викладачі нашого університету і були задоволені своїм перебуванням у цьому польському університеті.

Приємні враження від запропонованої програми та спілкування з польськими ученими залишила й участь у Міжнародній літній школі з археології. Її слухачами були студенти практично усіх національних, а також педагогічних університетів України з Києва, Львова, Івано-Франківська, Вінниці, Харкова, Хмельницького, Луцька, Острога, Миколаєва, Умані. Можливість поспілкуватися з ровесниками із різних українських вишів стала додатковим бонусом для наших студенток, зважаючи на труднощі для таких зустрічей під час війни.

Базою для проведення Міжнародної літньої школи став археологічний факультет Університету імені Адама Міцкевича. Головний державний університет в Познані, який своїми витоками сягає ще XVI-XVII століть, у 1919 році розпочав навчання для студентів і пройшов непростий шлях до одного з найбільш авторитетних та популярних навчальних закладів Польщі. Учасникам школи запропонували надзвичайно цікаву програму. Українські студенти познайомилися з керівництвом факультету археології – деканом професором Анджеєм Міхаловським та його заступниками, побачили навчальні аудиторії й лабораторії, а головне – отримали цінні теоретичні та практичні знання від фахівців-археологів. Навчання поєднало лекції із можливістю продемонструвати їх тези у польових умовах, отримавши практичні навички роботи із сучасними засобами археологічних досліджень та опрацювання результатів. Зокрема, це стосувалося геоінформаційних систем, які останнім часом залучаються й українськими археологами та які підносять ефективність пошуків на якісно новий рівень. Частиною програми було ознайомлення слухачів з історико-культурною та власне археологічною спадщиною Познані, представленою в археологічному музеї міста.

Позитивних вражень від перебування у Познані додали й гостинність, турботливе ставлення польських організаторів, гарні побутові умови, дотримання програми й відповідальне ставлення до виконання усіх її частин. У цьому сенсі варто подякувати колегам із відділу по роботі з міжнародними організаціями та іноземними партнерами ДНУ, які активно шукають різні можливості залучити наших студентів до міжнародної співпраці та усіляко сприяють її реалізації.

Студентки-історикині Анастасія Стужук і Анастасія Папіжук, в освітніх програмах яких вивчається археологія, розширили свої уявлення про стан розвитку історії та археології у Польщі, збагатили знання, отримані на історичному факультеті Аlma mater, поспілкувалися з польськими ученими-археологами, українськими ровесниками та надихнулися на нові проєкти і зустрічі.

Заступниця декана історичного факультету
з наукової роботи та міжнародної діяльності
Ольга Каковкіна


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram