Версія для друку

Професійна соціальна робота на потреби України

1 червня у Дніпровському національному університеті імені Олеся Гончара відбулося вручення сертифікатів підвищення кваліфікації фахівцям із соціальної роботи Громадської організації «МАРТІН-клуб».

32 представника «МАРТІН-клуб» із Калуша, Дніпра, Кам’янського й Павлограда завершили онлайн-навчання на базі Навчально-методичного центру післядипломної освіти, підвищення кваліфікації та доуніверситетської підготовки за загальною короткостроковою програмою в галузі соціальної роботи та надання соціальних послуг «Сучасні методики та технології соціальної роботи». Навчальна програма, розроблена спеціально на запит ГО, складалася зі 180 годин теоретичних лекцій і практичних завдань (6 кредитів ЄКТС) та підсумкового письмового тестування.

Півтора місяця під керівництвом науково-педагогічних працівників ДНУ слухачі курсу здобували нові знання та професійні навички задля досягнення ефективного результату у власній соціальній роботі. Так, фахове використання актуальних методів та технологій соціальної роботи членам громадської організації викладала укладачка програми – доцентка кафедри педагогіки та спеціальної освіти кандидатка педагогічних наук Наталія Зимівець. Юридичні аспекти діяльності фахівців із соціальної роботи (державне, правове регулювання та інші законодавчі питання) роз’яснювала доцентка кафедри адміністративного і кримінального права, директорка юридичної клініки ДНУ кандидатка юридичних наук Олена Лахова.

Символічно, що урочисте вручення сертифікатів підвищення кваліфікації проходило саме у День захисту дітей – основної цільової категорії населення, з якою працюють члени ГО «МАРТІН-клуб». Заслужені відзнаки їм презентували в.о. першого проректора ДНУ кандидатка технічних наук Валентина Сіліч-Балгабаєва та директорка центру Ольга Приходько. Представниці ДНУ подякували за звернення за новими званнями до науково-педагогічної спільноти Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара та відзначили суспільну значущість діяльності громадської організації.

Справа, якою ви займаєтеся, надзвичайно важлива, особливо в умовах збройної агресії проти України. Дякуємо, що за покликом серця надаєте необхідну допомогу дітям та молоді з малозахищених верств населення, що потребують уваги суспільства та психологічної підтримки, тим більше зараз, коли багато з них опинилися в кризовій ситуації, – зазначила Валентина Борисівна, вітаючи гостей у стінах університету.

Ваше вміння знаходити в собі сили підтримувати і вмотивовувати не лише себе, а й інших викликає величезну повагу і вдячність. Успіхів вам і натхнення в роботі. Бережіть себе і не зупиняйтеся на досягнутому. Рухайтеся вгору, аби про фахівців із соціальної роботи і вашу громадську організацію дізнавалися люди, зверталися до вас, а ви завжди мали можливість надати їм допомогу. Тепер уже цілком професійно, – наголосила Ольга Миколаївна.

Зі словами подяки за швидке реагування на запит підвищення професійних послуг та розроблену новітню модель кейс-менеджменту із соціальної роботи до університетських фахівців навзаєм звернулася проєктна менеджерка ГО «МАРТІН-клуб», випускниця біолого-екологічного факультету ДНУ Ганна Карпеченкова.

У нашій організації загалом задіяні 200 осіб, які своїм самовизначенням у житті – за покликом серця і часу – свідомо обрали роботу в соціальній сфері. Працюючи в громадському секторі, часто просто на волонтерських засадах, ми дуже зацікавлені, аби наші послуги були професійними. Адже серед нас є як ті, що пройшли цей курс післядипломного навчання для підтвердження вже наявної фахової кваліфікації, так і ті, у кого профільної освіти немає. Але зараз, тримаючи офіційне посвідчення, ми всі однаково розуміємо цінність знань, вмінь і навичок, носіями яких є вища школа і які так відкрито передає своїм студентам педагогічний колектив Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара. Особисто нас це наближає до надання якісних послуг й так само розвиває державу – що важливо, відколи Україна отримала статус кандидата на вступ до ЄС. Ми раді, що саме з нас – представників громадянського суспільства – розпочався такий запит. Сподіваємося, що наші колеги з ГО «МАРТІН-клуб», які опікуються іншими видами соціальних послуг, а також колеги з недержавного сектору, звертатимуться за отриманням базових знань чи підвищенням кваліфікації саме до ДНУ – центрального університету міста, де ми всі живемо, працюємо і змінюємо світ на краще, – підкреслила Ганна В’ячеславівна.

Зазначимо, що нинішній випуск 32 фахівців із соціальної роботи ГО «МАРТІН-клуб» – це перша програма співробітництва із підвищення кваліфікації для представників громадських організацій. Враховуючи цінний практичний досвід членів ГО із надання соціальних послуг особам вразливих категорій населення та, на жаль, великий попит на соціальні послуги через війну, в ДНУ планують розвивати цей напрямок.

Дякуємо представникам ГО «МАРТІН-клуб», що виявили бажання опановувати інноваційні методи і підходи у своїй діяльності разом із фахівцями ДНУ. Обов’язково дослухаємося, врахуємо та реалізуємо їхні рекомендації. Ми завжди готові до обміну досвідом та плідної взаємодії. Можливо, тепер із наших здобувачів освіти вони перетворяться на стейкхолдерів і допоможуть удосконалити освітні курси та програми, які пропонує Дніпровський національний університет імені Олеся Гончара, – висловила надію Валентина Сіліч-Балгабаєва. – Зокрема, знання й практичні вміння членів ГО «МАРТІН-клуб» можуть бути задіяні на факультеті психології та спеціальної освіти, де вже зараз активно діють психологічна служба та Центр волонтерства і соціальних ініціатив ДНУ.

Про громадську організацію «МАРТІН-клуб»:

Заснована в 1995 році творчою молоддю м. Макіївка, ГО «МАРТІН-клуб» провадить соціальну і правозахисну діяльність. У 2009 році ініціює створення Правозахисної дитячої мережі Донбасу, до якої входять ще п’ять громадських організацій. Із 2014 року «МАРТІН-клуб» базується в м. Дніпро, куди переїхав із зони військового конфлікту внаслідок окупації м. Макіївка.

Більше про діяльність ГО «МАРТІН-клуб» читайте на сайті: https://martin-club.org/

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram