Версія для друку

Вишиванка – символ нескорених

Уже традиційно у третій четвер травня Україна відзначає Всесвітній день вишиванки. У цей день наукова бібліотека Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара запросила до себе на свято студентів, викладачів та гостей нашого міста-ВПО, що вже стали постійними читачами. Для усіх, хто прийшов, організували яскраві інсталяції із предметів декоративно-прикладного мистецтва: вишитих рушників, картин, розписаного порцелянового посуду, в’язаних квітів та жіночих прикрас. Багато з цього зроблено руками талановитих співробітниць бібліотеки. Були й взірці вінтажних та антикварних предметів, що налічують 40 і навіть 100 років.

Директорка Людмила Лучка провела дуже цікавий огляд літератури із відділу рідкісних і цінних видань: показала гостям найстарішу за часом книгу, що зберігається у фондах університетської бібліотеки; перші книги Катеринослава; колекції книг із філософії французькою та латинською мовами; заборонені видання німецької родини Швейніців. Окрему увагу пані Людмила звернула на краєзнавчі видання початку ХХ століття, пов’язані з історією нашого університету. Зацікавленість присутніх у контексті свята викликало унікальне видання «Вергілієвої Енеїди» Івана Котляревського (1937 року), де палітуркою є справжня українська плахта.

З яскравими виданнями народного мистецтва присутніх познайомила завідувачка відділу наукової літератури Марина Заріпова. Вона представила книги з української етнології, вишивки та історії українського костюма, а також великі альбоми музеїв українського народного декоративного мистецтва. Гості дізналися, якого кольору вишиванки носили у різних регіонах України, побачили малюнок дівочого українського костюму Дніпропетровщини. Студенти ознайомилися з науковим виданням «Вербальні тексти у народній вишивці» з проєкту «Наукова книга» і дізналися, що таке «епіграфічна вишивка» або «вишивка з написами». Увагу присутніх привернуло і чудове інформаційно насичене видання «Український стрій», над яким автори працювали 20 років. Гарно оздоблене світлинами і малюнками, воно знайомить читачів з еволюцією українського вбрання від княжої доби до сьогодення.

Завершився огляд змістовною розповіддю завідувачки відділу художньої літератури Світлани Соболь про вишиванки в житті українських письменників. Вона розповіла, як слово «вишиванка» увійшло у масовий вжиток; що за рух «хлопоманства» виник у 1860-х роках; хто з українських культурних діячів полюбляв носити вишиванку; як письменниця Олена Пчілка, мати Лесі Українки, сприяла тому, що світ дізнався про мистецтво української вишивки; якого кольору вишиванки носив Іван Франко. Студентів зацікавив також родинний альбом Драгоманових-Косачів, що містить унікальні світлини з приватних колекцій (США, Канада, Швейцарія) з життя Ольги Косач-Кривенюк, яка була носієм української традиції серед аристократичної молоді того часу.

Зустріч закінчилася жвавим обговоренням побаченого і почутого. В.о. декана факультету психології та спеціальної освіти Зоя Бондаренко поділилася своїми спогадами про вишиванку її батька, гості обмінювалися враженнями про свято і не нудьгували!

Щиро дякуємо усім, хто розділив з нами любов до вишиванки і запрошуємо усіх бажаючих наступного року відсвяткувати разом із нами!

Завідувачка сектору НБ
Марина Заріпова


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram