Версія для друку

Пам’яті професора Вадима Гудрамовича

12 травня 2023 року пішов із життя відомий учений-механік, член-кореспондент НАН України, професор, доктор технічних наук, лауреат Державної премії України у галузі науки та техніки, лауреат премій НАН України ім. акад. С.П. Тимошенко та ім. акад. М.К. Янгеля Вадим Сергійович Гудрамович.

У 1959 році після закінчення Дніпропетровського державного університету (нині – Дніпровський національний університет імені Олеся Гончара) він почав працювати в ОКБ-586 (нині – Державне підприємство «Конструкторське бюро “Південне” ім. М.К. Янгеля»). У 1963-1964 pоках навчався у заочній аспірантурі ДДУ (науковий керівник – професор, академік В.І. Мосаковський), у 1964 році захистив кандидатську дисертацію.

Вадим Сергійович Гудрамович – відомий фахівець у галузі нелінійної механіки, механіки деформованого твердого тіла, динаміки та міцності конструкцій. Він був членом Секретаріату Національного комітету з теоретичної та прикладної механіки України, членом правління Українського товариства з механіки руйнування матеріалів та членом Наукової ради «Механіка твердого тіла, що деформується» при Відділенні механіки НАН України.

Список наукових праць Вадима Сергійовича налічує понад 350 найменувань. Результати його досліджень опубліковано у 13 монографіях, у двох Державних стандартах та у статтях низки провідних вітчизняних і зарубіжних науково-технічних журналів.

Вадим Сергійович був науковим керівником багатьох фундаментальних та прикладних науково-дослідних робіт, які проводилися в ІТМ НАНУ та ДКАУ. Він виступав із доповідями та лекціями в наукових центрах Німеччини, Данії, Італії, Китаю, Нідерландів, Польщі, Словенії, країн Балтії, Туркменістану, Чехії.

Брав участь у виконанні трьох міжнародних контрактів Науково-технологічного центру в Україні з розробки технологій виготовлення та методів проєктування і розрахунку пристроїв променистої енергії (фінансувалися США та Канадою): у 1997-1999 роках – керівник контракту, у 2006-2008 роках, у 2010-2013 роках – керівник розділів контрактів.

Вадим Сергійович активно займався педагогічною діяльністю. Під його керівництвом підготовлено чотири доктори та 16 кандидатів наук. Із 1975 року В.С. Гудрамович працював професором механіко-математичного факультету Дніпровського національного університету (на умовах штатного сумісництва). Був членом спеціалізованої Ради з присудження наукового ступеня доктора наук в університеті. У 2000-2006 роках В.С. Гудрамович був членом Експертної ради ВАК України.

У липні 2016 роках його було обрано почесним професором Харбінського технологічного інституту (Китайська Народна Республіка).

Вадим Сергійович був нагороджений медалями, почесними знаками «За наукові здобутки» НАН України та званням «Відмінник освіти України» МОН України.

Сумуємо…..

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram