Версія для друку

Вшановуючи пам'ять загиблих студентів

У Палаці студентів Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара експонувалася фотовиставка «Вшанування пам’яті студентів, котрі загинули під час війни».

Експозиція організована громадською організацією «Студентство Дніпра» у співпраці з Молодіжним центром Дніпра для поширення інформації про загиблих студентів Дніпровської громади.

Галерея пам’яті стартувала в символічні дати квітня – у час проведення традиційного міжвузівського фестивалю самодіяльної творчості «Студентська весна». Так, 19 квітня 2023 року на Європейській площі були виставлені світлини студентів, які навчалися у місцевих ЗВО і віддали своє життя внаслідок російської агресії. Це дніпровські студенти, які з перших днів повномасштабного вторгнення стали військовими і боронили країну, а також цивільні, що загинули внаслідок ракетного удару по багатоповерхівці на житломасиві «Перемога». На світлинах вони зображені поруч із дипломами, що їх, на жаль, ніколи не отримають. Прикметно, що теми дипломних проєктів загиблих могли бути корисними для розбудови України. Окрім 12 фотографій реальних студентів, в експозиції також присутні абстрактні силуети студента і викладача як символ інших полеглих розумних і свідомих викладачів, студентів та аспірантів України.

Заклади освіти не залишаються осторонь цих болючих втрат і консолідують спільноти задля пам’яті про своїх вихованців. Нині студенти Дніпра зможуть переглянути виставку в рідному університеті, адже протягом 15 днів вона переміщуватиметься до кожного з них.

Сьогодні кожен заклад вищої освіти веде свій сумний «мартиролог» випускників, викладачів і студентів, які загинули, захищаючи рідну землю, – говорить ректор Дніпровського національного університету Сергій Оковитий. – На жаль, поки важко достеменно визначити масштаби наших втрат, а ще важче змиритися з тим, що хтось вирішив знищувати молодих, розумних, амбітних українців, яких ми разом із їхніми батьками ростили і готували до довгого щасливого життя.

Так, на меморіалі ДНУ, відкритому від початку війни з росією в 2014 році, було десятеро випускників, загиблих на Сході України. Сьогодні нам відомо вже про вісьмох студентів, аспірантів, викладачів та випускників Дніпровського національного, котрі загинули після 24 лютого 2022 року.

В експозиції виставки, зокрема, наявні світлини трьох полеглих представників ДНУ. Це:

– студент Михайло Купрієнко, який навчався на юридичному факультеті за заочною формою навчання. Із травня 2014 року він брав участь в антитерористичній операції. Загинув 2 квітня 2022 року в боях під Авдіївкою, прикриваючи передислокацію свого військового підрозділу.

– випускник кафедри політології факультету суспільних наук і міжнародних відносин Олександр Шаволін загинув 2 квітня 2022 року у Бахмуті. Як військовослужбовець 93 ОМБр «Холодний Яр» він із перших днів війни був у найгарячіших точках, брав участь у звільненні Харківщини, довго обороняв Бахмут.

– випускник геолого-географічного факультету 2010 року Сергій Столбцов отримав диплом з відзнакою за фахом «Магістр географії». До війни був учителем І категорії Дніпровського наукового ліцею інформаційних технологій ДНУ імені Олеся Гончара. У викладацькій діяльності Сергій мав великі успіхи. Також був експертом ЗНО з географії у Дніпропетровському регіональному центрі оцінювання якості освіти. А коли почалася війна, Сергій Столбцов пішов на фронт.

Вічна памʼять нашим Героям!

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram