Версія для друку

Наука вимагає точності

26 квітня у Дніпровському національному університеті імені Олеся Гончара підписано договір про співробітництво із Державним підприємством «Дніпропетровський регіональний державний науково-технічний центр стандартизації, метрології та сертифікації».

На офіційну церемонію підписання до нашого університету завітали заступниця генерального директора з питань метрології Катерина Рудько та фахівець з якості ДП «Дніпростандратметрологія» Максим Білоножко.

Вітаючи давніх партнерів, ректор ДНУ Сергій Оковитий окреслив три основні напрями співробітництва, в яких зацікавлений університет:

По-перше, це повірка засобів вимірювальної техніки (ЗВТ) та аудит технічної компетентності чотирьох лабораторій ДНУ, що дозволить нашим науковцям розширити спектр виконуваних робіт за господарчими договорами. Йдеться про лабораторії біолого-екологічного факультету, факультету фізики, електроніки та комп’ютерних систем, хімічного та фізико-технічного факультетів. По-друге, ми зацікавлені в участі у тренінгах та курсах підвищення кваліфікації для співробітників університетського відділу стандартизації та метрології. Також разом із фахівцями ДП «Дніпростандартметрологія» можемо організовувати курси підвищення кваліфікації для фахівців підприємств Дніпропетровщини. Третім цікавим для нас напрямом є залучення стейкхолдерів до читання лекцій на технічних факультетах, до участі в розробці освітніх програм, організації практики в лабораторіях «Дніпростандартметрології» та працевлаштуванні випускників. Маємо всі можливості для впровадження з нашими партнерами дуальної освіти, – зазначив Сергій Іванович.

Про інші точки перетину інтересів для подальшої спільної роботи розповіла і Катерина Рудько:

Наразі проходить атестація нашого підприємства в МОНУ як наукової установи, якій надаватиметься підтримка держави. Адже ми суміщаємо практичну роботу в напрямах стандартизації, оцінки відповідності та метрології із науковою компонентою. Зокрема, започатковуємо спеціальний науково-технічний відділ, де на базі метрологічного напрямку створено калібрувальну лабораторію, акредитовану на відповідність міжнародним стандартам. Опановуючи новий для нас напрям роботи з оцінювання відповідності за технічними регламентами, що стосуються засобів вимірювальної техніки, сьогодні потребуємо додаткових співробітників – метрологів, фізиків, хіміків та інших технічних спеціалістів. Якраз у цьому питанні ми дуже розраховуємо на плідну співпрацю із університетськими фахівцями. Для проведення усіх необхідних науково-технічних робіт ми можемо брати на роботу студентів-магістрів ДНУ, подібна практика між нашими організаціями вже існує, – підкреслила Катерина Вячеславівна.

Максим Білоножко як секретар науково-технічної ради ДП «Дніпростандратметрологія» наголосив на зацікавленості у підвищенні спільної публікативної діяльності із представниками Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара. Зокрема, наших колег цікавить рейтингування ДП «Дніпростандратметрологія» в наукометричних базах даних Scopus, Web of Science та інших.

 

Для нас дуже важливий ваш досвід, адже ДНУ є лідером у Дніпровському регіоні за кількістю проіндексованих публікацій. Ми сподіваємося на сумісні публікації результатів досліджень, проведених на обладнанні нашого підприємства, у періодичних наукових виданнях ДНУ, – наголосив Максим Васильович.

Окрім цього аспекту співробітництва, представники ДП «Дніпростандратметрологія» запропонували свої послуги з аудиту технічних компетенцій лабораторій ДНУ та оформлення відповідних свідоцтв. Серед інших цікавих напрямів сумісної діяльності – післядипломна освіта з метрологічного забезпечення для фахівців промислових, харчових, медичних підприємств Дніпропетровщини тощо.

Докладніше питання співпраці гості обговорили зі своїми університетськими колегами: проректором з наукової роботи Олегом Маренковим, директором Науково-дослідного інституту енергоефективних технологій і матеріалознавства ДНУ Михайлом Трубіциним, завідувачем навчальної лабораторії функціональних матеріалів Михайлом Коптєвим; завідувачем відділу стандартизації та метрології Олександром Черніченком, в.о. декана біолого-екологічного факультету Тетяною Шарамок та іншими.

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram