Версія для друку

Для професійного розвитку студентів-юристів ДНУ

29 березня Дніпровський національний університет імені Олеся Гончара уклав довгостроковий договір про співпрацю з дніпровським осередком Всеукраїнської громадської організації «Європейська асоціація студентів права України» (ELSA Ukraine).

Угоду підписали ректор ДНУ професор Сергій Оковитий і президентка дніпровської філії ELSA Ukraine Дарія Демиденко. Передбачено, що двостороння угода підвищить якість освітньої та наукової діяльності у системі правової освіти, професійної орієнтації і підготовки кваліфікованих спеціалістів-юристів та сприятиме розвитку студентських правничих ініціатив.

Зокрема, під час церемонії підписання важливе значення розвитку співробітництва у галузі освіти та правового виховання молоді спільно обговорювали ректор ДНУ професор Сергій Оковитий, президенткка ELSA Dnipro Дарія Демиденко, а також проректор з правових питань та розвитку Герман Петер і деканеса юридичного факультету професорка Ольга Соколенко.

Спеціалісти громадської організації ELSA Ukraine співпрацюють із багатьма юридичними фірмами й адвокатськими об’єднаннями, особисто знайомі з адвокатами та юристами, які можуть брати молодих правників спочатку на стажування, а потім і для працевлаштування. Таким чином, для студентів і випускників правничих спеціальностей, якщо вони братимуть активну участь у різних фахових активностях, цілком вирішується проблема працевлаштування в майбутньому. Саме тому ми прагнемо підписати договір про співпрацю з Дніпровським університетом, аби й ваші студенти мали змогу отримувати новий досвід і набувати softskills, а ще брати участь у профільних міжнародних заходах, долучатися до їх організації, – розповіла президентка дніпровського осередку ELSA Ukraine Дарія Демиденко.

Упевненість у тому, що співпраця університету й громадської правничої організації – це прямий внесок у розвиток місцевої юридичної сфери, висловив ректор Сергій Оковитий:

Думаю, це цікава і корисна ініціатива. Очевидно, що після Перемоги України саме юристи, правники-міжнародники та інші фахівці цієї галузі відіграватимуть надзвичайно важливу роль. Адже нам потрібно буде дотискати переможеного ворога – і репараціями, і справедливим покаранням за їхні воєнні злочини. Так само, як і надання подальшої міжнародної допомоги від європейських партнерів потребуватиме юридичного супроводу, – переконаний Сергій Іванович.

Про перспективи співпраці з іноземними колегами у рамках організації міжнародних академічних обмінів говорила на зустрічі деканеса юридичного факультету Ольга Соколенко. Адже, на жаль, враховуючи відмінності юридичних систем різних країн, практика академічної мобільності для студентів-правників є менш розповсюдженою.

Проректор з правових питань та розвитку ДНУ Герман Петер більше акцентував увагу на важливості проведення студентських стажувань і навчальної практики на місцях. Позаяк у такому разі студенти-юристи Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара, починаючи вже з другого курсу, зможуть працювати за фахом і набувати безцінного практичного досвіду в галузі юриспруденції.

Та, окрім допомоги в організації фахової студентської практики і навчальних візитів, нинішня співпраця з партнерами із ГО ELSA Dnipro передбачає: запровадження спільних програм і просвітньо-наукових робіт для розвитку студентів; надання допомоги у підвищенні правосвідомості та правової культури студентів; розробку спільних пропозицій щодо удосконалення правової освітньо-виховної роботи; поширення досвіду з питань правової освіти; залучення викладачів та експертів для проведення спільних правоосвітніх, правовиховних та інших академічних заходів (конференцій, круглих столів, конкурсів, зустрічей); обмін освітніми ініціативами й академічними планами тощо.

Довідково:

ELSA (The European Law Students' Association) – це міжнародна, незалежна, неполітична та неприбуткова організація, що об'єднує студенів-правників та молодих юристів, зацікавлених в науковому та особистому вдосконаленні.

Основна мета організації – дати можливість студентам із різних країн як доповнення стандартного навчального плану у ЗВО брати участь у міжнародних конференціях, отримувати інформацію про інші правові системи, сприяти правовому вихованню та налагодженню контактів серед студентів юридичних факультетів та молодих юристів Європи.

Серед ключових напрямків діяльності ELSA – розвиток правової освіти і взаєморозуміння шляхом пошуку міжнародних стажувань і стажерів. Зокрема, у студентів-учасників програми STEP (Student's Trainee Exchange Program) відкриваються можливості користуватися широкою мережею ELSA для отримання наукової юридичної інформації (що може бути недоступною в рідних країнах; вивчати юридичні дослідження, що реалізуються за допомогою дослідницьких груп та правового порталу ELSA; бути учасниками численних семінарів, конференцій, круглих столів та правових шкіл.

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram