Версія для друку

Шаховий турнір «Позиція»

24 березня у Палаці студентів Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара відбувся шаховий турнір «Позиція» серед здобувачів вищої освіти та працівників ДНУ.

До участі у турнірі з «класичних шахів» долучилися представники 11 факультетів університету: механіко-математичного; фізико-технічного; юридичного; хімічного; біолого-екологічного; факультетів економіки; прикладної математики; фізики, електроніки та комп’ютерних систем; суспільних наук і міжнародних відносин; української й іноземної філології та мистецтвознавства. Адже метою цих спортивно-інтелектуальних змагань було не лише популяризація шахів серед університетського загалу та підвищення кваліфікації гравців, а й зміцнення соціальних стосунків студентської молоді та викладацького складу.

Перед початком змагань відбувся яскравий перфоманс творчих колективів Палацу студентів. Далі учасників привітав ректор Сергій Оковитий. Бажаючи успіхів спортсменам, Сергій Іванович нагадав історію шахової культури нашого університету. Зокрема, в ДНУ із 1975 року при кафедрі фізичного виховання та спорту діє шаховий клуб, що носить ім’я засновника – кандидата в майстри спорту з шахів і пристрасного шанувальника гри – легендарного ректора Володимира Івановича Моссаковського.

Раді, що й сьогодні ми в ДНУ продовжуємо міцно тримати не лише освітній фронт, а й спортивний. Сподіваємося, після нашої Перемоги такі відкриті турніри у стінах Дніпровського національного університету збиратимуть ще більше розумних і талановитих шахістів, – наголосив ректор.

Ігрові партії турніру проходили відповідно до правил Федерації шахів України. За першість учасники змагалися у збірних командах факультетів. Кожна з команд складалася мінімум із двох гравців. До речі, збірну хімічного факультету представляв сам ректор Сергій Оковитий. Успіхи спортсменів оцінувало професійне журі із Федерації шахів Дніпра: заслужений тренер України, адміністратор Федерації Євген Чесноков та суддя І категорії Олександр Поливода.

Турнір проходив за коловою системою. Усього було 9 ігрових турів, де кожному гравцеві відводилося по п’ять хвилин на партію. Однак за результатами інтелектуальних поєдинків виявилося, що збірні-лідерки здобули однакову кількість перемог та нічиїх й отримали однакову кількість командних залікових балів. Тож переможці визначалися за додатковим коефіцієнтом команд-супротивниць, з якими було зіграно в нічиї, – розповіла помічниця головного судді Діана Ващенко.

Таким чином, із різницею 0,25 балів заслужену перемогу на турнірі здобула команда гравців факультету української й іноземної філології та мистецтвознавства: студенти Олеся Тихомирова (1 розряд), Дмитро Матвійчук (2 розряд), Анастасія (1 розряд) та Світлана Харченко. Друге місце посіли шахісти хімічного факультету: ректор професор Сергій Оковитий (1 розряд) та старший науковий співробітники Олександр Гапоненко. Почесне третє місце дісталося спортсменам факультету суспільних наук і міжнародних відносин: Микита Шумріков та Тимур Рудніцький.

Вітаємо усіх переможців турніру «Позиція»!

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram