Версія для друку

Екскурсії, виставки, читання: готуємося до ювілею Гончара

Гончарівський університет зібрав у своїх стінах небайдужих представників громадськості Дніпра та науковців для підготовки вшанування 105-ї річниці від дня народження видатного випускника ДНУ, академіка, Героя України, відомого письменника Олеся Терентійовича Гончара.

До організаційного комітету входять: ректор Сергій Оковитий, перший проректор ДНУ Валентина Сіліч-Балгабаєва, проректор Олег Маренков, деканеса факультету української й іноземної філології й мистецтвознавства Ірина Попова, в.о. декана історичного факультету Дмитро Архірейський, директорка наукової бібліотеки Людмила Лучка та інші представники ДНУ.

Також на засідання до Гончарівського університету завітали голова ДОО Національної спілки письменників України, шеф-редактор журналу «Бористен» Фідель Сухоніс, директорка КЗК «Дніпропетровський національний історичний музей імені Д. І. Яворницького» ДОР Юлія Пісчанська та голова Дніпровської міської «Просвіти» Сергій Тютюнник.

Спільно обговорюючи підготовку до проведення урочистостей, ректор ДНУ Сергій Оковитий зазначив, що Олесь Гончар завжди був знаковою постаттю для українського суспільства:

- Гончарівський університет, всупереч усім обставинам, має об’єднати навколо ювілею нашого видатного випускника і молодь, і людей старших поколінь, адже твори Олеся Гончара знаменували цілі епохи в житті України. Університет планує цілу низку заходів на пошану академіка Олеся Терентійовича Гончара, і ми будемо раді вітати в стінах університету і наших добрих друзів – представників влади, громадських організацій, членів Спілки письменників України, товариства «Просвіта», істориків, музейників.

Зокрема, одними із запланованих заходів до знакового ювілею Майстра слова у Гончарівському стануть: VIII Всеукраїнська наукова конференція «Література, опалена війною: (кон)тексти, їхня рецепція та інтерпретація»; Гончарівські онлайн-читання «105 кроків у сучасність: Олесь Гончар»; випуск чергового номеру літературного журналу «Український смисл», повністю присвячений Олесю Гончару. Про ці заходи розповіла голова вченої ради ДНУ, деканеса факультету української й іноземної філології й мистецтвознавства Ірина Попова.

Голова ДОО Національної спілки письменників України Фідель Сухоніс звернувся до університетської громади з пропозицією спільно ініціювати перед владою міста Дніпро спорудження на території ДНУ памʼятника Олесю Гончару:

- Зрозуміло, що це процес тривалий, мають відбутися певні процедури, узгодження, конкурс на проєкт самого памʼятника, але сьогодні це дуже актуальне питання. Ми позбавляємося всіх нашарувань комуністичного тоталітарного минулого, і важливо, щоб на вулицях нашого міста зʼявилися памʼятники видатним особистостями, з якими повʼязана історія нашого краю і нашої держави.

Про історичні реліквії, повʼязані із повоєнним життям Олеся Гончара в нашому місті, які зберігаються в історичному музеї імені Д. І. Яворницького, розповіли директорка музею Юлія Пісчанська та її заступниця, доцентка кафедри всесвітньої історії Валерія Лавренко. Вони запропонували облаштувати виїзну експозицію в ДНУ для екскурсій студентів.

Також про заплановані цікаві просвітницькі й інформаційні заходи для університетської аудиторії та містян розповіли декана історичного факультету Дмитро Архірейський, голова Дніпровської міської «Просвіти» Сергій Тютюнник, директорка наукової бібліотеки Людмила Лучка, керівниця ІАА «УНІ-прес» Алла Бахметьєва.

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram