Версія для друку

Діалог на підтримку України

Делегація Європейської секції МЗС Чеської Республіки на чолі з Генеральним директором Ярославом Курфюрстом відвідала Дніпровський національний університет імені Олеся Гончара.

Ярослав Курфюрст разом із директором департаменту розвитку співробітництва та гуманітарної допомоги Петером Гандаловичем і третім секретарем Посольства Чеської Республіки в Україні Якубом Левандовські провів зустріч із керівництвом нашого університету. Зустріч присвячувалася визначенню напрямків подальшого співробітництва у рамках патронату Чеської Республіки в наданні допомоги та післявоєнного відновлення Дніпропетровщини. Пошук дотичних інтересів наших країн, зокрема в академічній сфері, із чеськими гостями обговорювали в.о. першого проректора Валентина Сіліч-Балгабаєва в.о. проректора з науково-педагогічної роботи у сфері міжнародного співробітництва Віктор Гассо, проректор з наукової роботи Олег Маренков, а також начальник відділу науки, вищої освіти та атестаційної експертизи департаменту освіти і науки ДніпроОВА Микола Кравченко.

Гості з Чехії запевнили, що налаштовані на довгострокову співпрацю. За словами Генерального директора Європейської секції Міністерства закордонних справ Чеської Республіки, від початку російської агресії у рамках головування Чехії в Раді Європейського Союзу його країна намагалася робити все, щоби Україна була в пріоритеті для всього ЄС. Чеська Республіка надавала потужну та послідовну підтримку: була однією із перших у постачанні військової техніки, організації гуманітарної допомоги та підтримки переселенців.

І хоча наразі в Чехії існують численні урядові проєкти для надання допомоги по всій Україні, пріоритетним регіоном для партнерства є Дніпропетровщина. У рамках патронату при виборі гуманітарних проєктів ми вирішили сфокусуватися саме на вашому регіоні, адже він має схожі характеристики з нашою країною. Економіка Чехії також індустріальна, тож Чехія і Дніпропетровщина мають багато стратегічних секторів, де здатні розвивати продуктивне партнерство. Це: охорона здоров’я, енергетика, безпека й оборона, диджиталізація, агрокультура та інші. Саме в цих галузях ми прагнемо розширювати двостороннє партнерство та продовжувати допомагати Україні. Можемо запевнити, що в боротьбі з російською агресією Чехія буде з Україною до кінця – так довго, наскільки це буде потрібно. Тому сьогодні на цій зустрічі ми хочемо більше дізнатися про Дніпровський національний університет і чим безпосередньо можемо вам допомогти, – зазначив Ярослав Курфюрст.

Представляючи наш класичний університет, в.о. першого проректора Валентина Сіліч-Балгабаєва розповіла гостям про унікальні об’єкти природоохоронного значення, які є гордістю і надбанням не лише ДНУ, а й усієї Дніпропетровщини. А саме: єдиний у Дніпрі ботанічний сад, що займається селекційною діяльністю та рекультивацією ґрунтів, та навчально-науковий комплекс «Акваріум», що є найбільшим прісноводним акваріумом Європи.

Дніпровський національний університет імені Олеся Гончара – це, дійсно, багатогранний заклад з багатою історією. Це класичний університет, де працюють спеціалісти різноманітних напрямів. І навіть у складний воєнний час ми прагнемо зберегти усі наукові напрями та наявний потенціал для Дніпровського регіону, – наголосила Валентина Борисівна. Зокрема, серед найперспективніших сфер наукового співробітництва із ДНУ, які безумовно можуть зацікавити чеських колег, були виділені: ракетні системи і двигунобудування, філологія, комп’ютерна хімія і хімія нових матеріалів, механотроніка і робототехніка, екологія, біотехнології і молекулярна біологія, теоретична фізика та інші.

Про вже наявний досвід співпраці із чеськими партнерами говорив в.о. проректора з науково-педагогічної роботи у сфері міжнародного співробітництва Віктор Гассо. У розмові з директором департаменту розвитку співробітництва та гуманітарної допомоги Петером Гандаловичем йшлося про вже реалізовані програми співробітництва університетів у рамках допомоги Україні. Прикладом такої успішної співпраці стало створення перспективного консорціуму європейських університетів – Кластеру університетів Східного партнерства (EULER) на базі Карлового університету у Празі, співзасновником якого є ДНУ. Зараз тривають роботи з оптимізації спільного проєкту: заплановані конференції і засідання робочих груп, продовжується пошук співфінансування наукових програм для українських учених. Усе для того, аби академічне середовище України підключалося до майбутнього процесу входження України до ЄС.

- Саме за сприяння партнерів із Карлового університету маємо підтримку в пошуку європейських грантів для науковців України. Наприклад, нині чеські колеги допомагають здобути досвід у поданні проєктів за європейською програмою Horizon2020, щоб українські науковці могли підтримувати свій професійний рівень. Розвиватися, і залишаючися в Україні, бути корисними Батьківщині, – підкреслив Віктор Якович Гассо.

У межах розвитку комунікацій України та Чехії в академічній сфері також обговорили проєкти для підтримки студентів України – можливі різноманітні стипендійні програми, програми двох дипломів тощо.

А юридично закріпити співробітництво між університетами обох країн на зустрічі запропонував представник департаменту освіти і науки ДніпроОВА Микола Кравченко. Микола Васильович наголосив:

- У Дніпропетровській області функціонують 20 ЗВО, де лідером є ДНУ, підтримуючи багато специфічних галузей, яких немає в інших ЗВО. Тут дуже сильні і професійні люди, з якими ми як представники влади ефективно співпрацюємо за різними напрямами. Тому можу запропонувати укласти офіційний тристоронній договір – між департаментом як координатором обласних ЗВО, ДНУ та МЗС Чехії. Угода, де буде сформульована співпраця у науковій, науково-технічній та гуманітарній діяльності. Вважаю, що подібне співробітництво буде корисним як Україні (особливо у воєнний час), так і Чехії.

Не оминули під час візиту й питань гуманітарної допомоги освітянам із двох переміщених на базу ДНУ університетів. Зокрема, третій секретар Посольства Чеської Республіки в Україні Якуб Левандовські розповів про державну агенцію Chech Aid, яка має сталу традицію підтримки переміщених університетів України. Так, партнерам із Чехії були представлені конкретні нагальні потреби освітян-переселенців.

Окремим пунктом візиту чеської делегації стало знайомство із Центром слов’янських мов, відкритим на базі факультету української й іноземної філології та мистецтвознавства. Оглядову екскурсію для членів делегації провели деканеса факультету Ірина Попова та заступниця декана з наукової та міжнародної діяльності Наталя Дьячок. Наразі на філологічному факультеті ДНУ активно розвивається напрям слов’янських мов. Викладаються польська, словацька та болгарська, в планах – і чеська, тому керівництво факультету зацікавлене в стажуванні викладачів у Чехії та запрошенні чеських викладачів до ДНУ.

Також в гостях у філологів ДНУ чеські партнери мали змогу оглянути кабінет «Літературне Придніпров’я» і музейні експозиції іменних аудиторій видатних випускників – відомих письменників Олеся Терентійовича Гончара та Павла Архиповича Загребельного.

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram