Версія для друку

Команди ДНУ – переможці всеукраїнського ідеатону з протидії дезінформації

В Інжиніринговій школі Noosphere на базі ДНУ пройшла церемонія нагородження переможців всеукраїнського онлайн-ідеатону DIGITAL COFFEE. Абсолютним переможцем студентського конкурсу інноваційних ідей визнана команда Фахового коледжу ракетно-космічного машинобудування ДНУ CS-21-1. Збірна команда факультетів ДНУ Hodgepodge завоювала приз глядацьких симпатій.

Змагання задля підвищення інформованості молоді з питань протидії дезінформації проводилися у рамках ініціативи #StandWithUkraine_StopDisinformation відповідно до Стипендіальної програми ЄС для лідерів громадянського суспільства країн Східного партнерства (Eastern Partnership Civil Society) за підтримки Європейського Союзу. Партнерами проєкту стали: ГО «Асоціація НООСФЕРА», чиї досвідчені фахівці надавали менторську підтримку учасникам, а також 10 ЗВО України, де діють науково-технічні лабораторії Інжинірингової школи Noosphere, Науково-дослідний інститут ім. Я.-У. Сандала, Міжнародна мережа досліджень європейської інтеграції EUROSCI, ГО «Ендшпіль» та інші.

Протягом серпня-листопада 2022 року в рамках міжнародного освітнього проєкту 11 команд студентів українських ЗВО, що навчаються за спеціальностями галузі 12 «Інформаційні технології», прослухали курс лекцій і розібрали практичні кейси на тему фейків, маніпуляцій та дезінформації. Надалі юні винахідники мали надати журі власні ідеї інноваційних проєктів – інформаційно-технічних систем та програмних продуктів із протидії дезінформації в Україні та світі. Серед них були: інтерактивний реєстр ворожого контенту та прихованої російської пропаганди, яку потрібно уникати та блокувати; бот із пошуку першоджерела інформації із сайтів новин, соціальних мереж та інших джерел; сервіс перевірки інформації за першим рядком чи заголовком тієї чи іншої новини тощо. Фінальні демонстрації і захист проєктів перед міжнародним журі відбулися 24 січня 2023 року.

Так, беззаперечне лідерство здобула наймолодша команда ідеатону – CS-21-1 із фахового коледжу ДНУ, представивши програмний додаток фактчекінгу інтернет-ресурсів. До складу команди-переможниці увійшли другокурсники спеціальності «Комп’ютерна інженерія»: Артем Альохін, Анастасія Дронова, Нікіта Едвардс, Ігор Колосов, Олексій Май, Максим Огійченко, Степан Переверзев, Ігор Прокопенко та капітан Костянтин Антіпов. Власне, студенти коледжу запропонували створення особливого програмного комплексу з фактчекінгу для аналізу вебресурсів, які переглядає користувач. А саме – мобільний додаток, що в автоматичному режимі виявляє невідповідності між наявними фактами та навколишньою дійсністю.

 

Ми вперше брали участь у подібних конкурсах, – говорять переможці ідеатону Анастасія Дронова та Ігор Прокопенко. – Над ідеєю проєкту наша команда почала працювати ще влітку. Ми знали, що в Україні існують подібні функціонали, але вони не надають конкретної допомоги у визначенні фейкової інформації в інтернет-мережі. На відміну від чинних інструментів, ми пропонуємо аналізувати вебресурси комплексно: на основі власної бази даних з достовірної інформації, перевірки інформації про домен і за допомогою користувачів. По суті, наша методика реалізується через Telegram-бот та домен із розширенням для браузера. Принцип такий, що користувач відправляє у бот посилання на джерело, який хоче перевірити, а програма самостійно шукає і оцінює його. Після цього користувач уже може прийняти рішення, чи довіряти цій інформації.

Талановитих студентів, які створюють такі надважливі речі для України, на церемонії нагородження привітав проректор з наукової роботи ДНУ Олег Маренков. Відзначивши актуальність створення подібних алгоритмів виявлення фактів фейкової інформації, Олег Миколайович щиро подякував молодому поколінню за їхні цікаві, практичні і корисні ідеї.

- Сьогодні ви стали переможцями конкурсу, покликаного протидіяти глобальній дезінформації. Із перших днів повномаштабного вторгнення ДНУ також долучився до інформаційної війни. Зокрема, учені історичного факультету розпочали боротьбу з російською пропагандою, створивши два тематичні інформаційні проєкти «Українська історична контрпропаганда» та «Історична правда України». Ви так само завдяки своїм розробкам програмного забезпечення допомагаєте розвінчувати міфи і фейки про Україну. За що і отримуєте сьогодні гідну оцінку міжнародного журі. Тому запрошуємо вас, таких юних і креативних студентів коледжу, продовжити навчання у Дніпровському національному університеті імені Олеся Гончара. У нас ви зможете якнайкраще реалізувати свої таланти в галузі комп’ютерно-інформаційних технологій, адже ДНУ наразі є єдиним класичним університетом України, який готує спеціалістів повного циклу в ракетно-космічній галузі. До слова, нині ДНУ спільно з Державним космічним агентством України бере участь у проєкті Artemis космічної місії NASA із дослідження Місяця. Тож у нашому університеті вам точно буде цікаво і ви зможете реалізувати усі свої професійні знання і навички, – наголосив проректор.

За креативну ідею на інноваційному турнірі була відзначена робота й збірної команди ДНУ Hodgepodge. Суддів студенти фізико-технічного, механіко-математичного, факультетів прикладної математики та фізики, електроніки та комп’ютерних систем вразили не лише серйозною науковою складовою, а й своєю харизматичністю. Зокрема, цікавий проєкт та особливий командний дух вихованців ДНУ були винагороджені призом глядацьких симпатій. Ідея команди Hodgepodge стосувалася залучення штучного інтелекту до аналізу інформації.

- У нашому проєкті «Застосування штучного інтелекту для виявлення емоційних маніпуляцій» ми запропонували використовувати технологію комп’ютерного зору OpenCV для розпізнання емоцій та виявлення неправдивої інформації, – розповідає ідейний натхненник проєкту і лідер команди – третьокурсник спеціальності 151 Автоматизація та компютерно-інтегровані технології Михайло Лобанов. – Адже відомо, що штучний інтелект, який зараз набуває неабиякого розвитку, має велику перевагу перед людиною у виявленні дезінформації. Свою ідею комплексної програми (спеціального Telegram-боту та додатку), яка розпізнає дезінформацію, ми опрацьовували майже два місяці. Головною перевагою нашої програми є те, що вона робить декілька пошуків: за зображенням і серед інформаційних джерел (навіть заборонених Законом Україні). Вона потрібна, аби розуміти, як висвітлюється та чи інша новина у різних інфопросторах. У наслідку в нас вийшов доволі простий, але потужний інструмент, корисний людям. Ця наша розробка уже була схвалена менторами Інжинірингової школи Noosphere. Очікуємо на подальшу реалізацію, – відзначив Михайло.

Додамо, що у якості спеціального призу за нестандартний проєкт команда Hodgepodge отримала від Noosphere сувенірну продукцію, а також книгу «Війна за реальність. Як перемагати у світі фейків, правд і спільнот» авторства міністра закордонних справ України Дмитра Кулеби.

А переможці ідеатону, команда CS-21-1, здобули головний приз – сертифікат Rozetka в еквіваленті 15 000 грн.

Вітаємо наших талановитих студентів. Бажаємо розвитку ваших інноваційних ідей, натхнення й подальних успіхів. Ви потрібні країні!

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram