Версія для друку

Webometrics-2023: ДНУ в 20-ці кращих ЗВО України

Дніпровський національний університет імені Олеся Гончара увійшов до ТОП-20 українських університетів за даними авторитетного міжнародного рейтингу Webometrics Ranking of World Universities-2023.

Національна дослідницька рада Іспанії оприлюднила перші у 2023 році результати ранжування університетів світу за показниками активності в мережі Інтернет – Webometrics Ranking of World Universities. У січневій редакції престижного міжнародного рейтингу Дніпровський національний університет імені Олеся Гончара посідає 17 сходинку в загальноукраїнській таблиці ЗВО. Усього було фахово проаналізовано 306 закладів вищої освіти України – серед представлених цьогоріч 31 000 університетів із 200 країн світу.

Високі позиції серед вишів України Дніпровський національний університет тримає і в компоненті Webometrics Transparent Ranking: Top Universities by Citations in Top Google Scholar Profiles. Зокрема, ДНУ посів 1-е місце серед університетів Центральної України та 18-е у загальному рейтингу кращих ЗВО країни за показником цитувань (Transparency) інституційних профілів освітніх установ світу в Google Scholar.

Нагадаємо, міжнародний рейтинг Webometrics існує з 2004 року, його результати оприлюднюються двічі на рік (у січні та червні). Складає його Cybermetrics Lab від Spanish National Research Council, що діє при Міністерстві науки та інновацій Іспанії. Метою рейтингу є підтримання відкритого доступу для збільшення передачі наукових і культурних знань в університетах світу.

Укладається Webometrics за спеціальною методикою, розробленою у відповідності до Берлінських принципів рейтингування вищих навчальних закладів (Berlin Principles on Ranking of Higher Education Institutions), визначених ЮНЕСКО. Для оцінювання академічної присутності закладів освіти в Інтернеті використовуються як вебометричні, так і бібліометричні (дослідницькі місії) індикатори, а також демонстрація ступеню інтеграції закладу в «світову павутину».

Зокрема, це: Visibility (видимість) – кількість зовнішніх джерел, які містять зворотні посилання на вебсторінку установи – розраховується за показниками інструментів Ahrefs та Majestic – 50%; Excellence (якість) – кількість статей дослідників установи, які входять до 10% найцитованіших у 27 дисциплінах за розрахунками Scimago – 40%; Transparency (прозорість) – кількість цитат топ-авторів установи за Google Scholar Citations – 10%.

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram