Версія для друку

Національна комісія зі стандартів державної мови

На виконання Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної» в Україні діє Національна комісія зі стандартів державної мови. Комісія є центральним органом виконавчої влади зі спеціальним статусом, діяльність якого спрямовується та координується Кабінетом Міністрів України через міністра, який очолює центральний орган виконавчої влади у сфері освіти і науки.

Діяльність Комісії має на меті ствердження і розвиток національної мови України – її логічну, послідовну, доцільну та науково обґрунтовану стандартизацію.

Комісія здійснює опрацювання та утвердження стандартів української мови як державної, розроблення методів перевірки рівня її володіння.

Її завданням є збереження та розвиток державної мови через встановлення стандартів державної мови і методів перевіряння рівня володіння державною мовою.

Зокрема, з урахуванням пропозицій та висновків наукових та освітніх установ Комісія напрацьовує і затверджує стандарти державної мови та її термінології – cтандартованої мови, відомої усім членам суспільства на всій території держави, аби забезпечити рівний доступ до державної мови усіх громадян.

Іспитовий процес із державної мови для громадян організовується через спеціальні іспитові системи для визначення рівня володіння державною мовою для виконання службових обов’язків чи набуття громадянства.

До речі, Дніпровський національний університет імені Олеся Гончара із жовтня 2021 року має статус уповноваженої установи Національної комісії зі стандартів державної мови для проведення іспиту громадянам, які претендують на зайняття державних посад.

Докладна інформація доступна на сайті Національної комісії зі стандартів державної мови.

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram