Версія для друку

Готуємо вчителів біології – лауреатів Всеукраїнського конкурсу «Учитель року»

Викладачі кафедри фізіології та інтродукції рослин Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара увійшли до складу журі І (обласного) туру Всеукраїнського конкурсу «Учитель року 2022» у номінації «Біологія».

Фахова підготовка вчителів біології є одним із пріоритетних напрямів освітньої діяльності біолого-екологічного факультету Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара. Зокрема, викладачі кафедри фізіології та інтродукції рослин – випускової кафедри за ОПП «Середня освіта (Біологія та здоров’я людини)» – підготували для Придніпровського регіону цілу плеяду талановитих учителів біології та основ здоров’я.

Викладачі кафедри активно співпрацюють із учителями середніх загальноосвітніх закладів та із науково-педагогічними працівниками Дніпровської академії неперервної освіти в рамках щорічного проведення ІІІ (обласного) етапу Всеукраїнських учнівських олімпіад із базових навчальних предметів (біологія, екологія), II (обласного) етапу Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів-членів Малої академії наук України, Турніру юних біологів (Дніпропетровський обласний медичний ліцей-інтернат) та інших заходів.

У 2022 році така співпраця продовжилася роботою в журі І (обласного) туру Всеукраїнського конкурсу «Учитель року-2022» у номінації «Біологія». Фахове журі конкурсу складалося з восьми досвідчених педагогів – провідних вчителів біології, методистів середніх навчальних закладів та представників закладів вищої освіти м. Дніпро. Головою фахового журі була докторка біологічних наук, професорка Ірина Зайцева, заступником голови – кандидатка біологічних наук, доцентка Тетяна Легостаєва, членом журі – кандидатка біологічних наук, доцентка Тетяна Юсипіва, які є викладачами кафедри фізіології та інтродукції рослин ДНУ.

Проведенню конкурсу передувала кропітка робота членів журі: розробка завдань для всіх конкурсних випробувань, складання тесту, визначення критеріїв оцінювання кожного випробування, підготовка обладнання і необхідних для випробувань матеріалів.

I етап обласного туру конкурсу відбувся з 18 по 21 січня 2022 року в дистанційному форматі. Серед 51 конкурсантів, які змагалися у двох конкурсних випробуваннях – «Тестування» та «Фрагмент дистанційного уроку». Журі обрало 15 вчителів, які провели найкращі уроки, продемонстрували високий рівень знань із методики викладання біології, навички роботи з цифровими інструментами та довели, що вони гідні продовжити боротьбу на II етапі конкурсу.

Фото 1. Робота журі на дистанційному етапі обласного туру конкурсу

Під час ІІ етапу, проведеного 1-4 лютого 2022 року офлайн на базі Дніпровської академії неперервної освіти, конкурсанти продемонстрували фахові компетентності у конкурсних випробуваннях «Майстер-клас» і «Методичний практикум». Серед 15 учасниць для участі у ІІІ фінальному етапі конкурсу журі обрало п’ять найкращих – і всі вони, як з’ясувалося, отримали кваліфікацію вчителя біології та хімії у ДНУ!

Фото 2. Оцінювання журі конкурсантів на II етапі обласного туру

Фото 3. Робота конкурсантки Рогожнікової О.В. у конкурсному випробуванні «Майстер-клас»

ІІІ етап обласного туру конкурсу відбувся з 16 по 18 лютого 2022 року на базі КЗО «Дніпропетровський обласний медичний ліцей-інтернат». Вчительки біології змагалися у двох конкурсних випробуваннях – «Урок» і «Практична робота». Боротьба була настільки напруженою, що навіть члени журі з нетерпінням чекали підсумкових балів і до останнього не знали, хто стане переможницею – Ольга Тихтило чи Ольга Рогожнікова, оскільки за проведення уроку більше балів отримала перша конкурсантка, а за практичну роботу – друга. За результатами обох випробувань І місце посіла Ольга Рогожнікова, вчителька хімії і біології КЗО «НВК № 148 «Спеціалізована школа-дошкільний навчальний заклад (ясла-садок) «Планета Щастя» ДМР.

Фото 4. Журі, оргкомітет і фіналісти обласного туру конкурсу

У жовтні-листопаді Ольга Рогожнікова продовжила боротьбу у ІІ турі Всеукраїнського конкурсу «Учитель року-2022» у номінації «Біологія», де представляла Дніпропетровщину. Вона гідно виступила на відбірковому етапі ІІ туру, вийшовши у фінал. У фінальному етапі конкурсанти змагалися у конкурсних випробуваннях «Практична робота» і «Урок». У підготовці до виступу нашій конкурсантці допомагали викладачі кафедри фізіології та інтродукції рослин ДНЦ: Ірина Зайцева детально обговорила варіанти можливих тем практичних робіт і тонкощі їх проведення, дала цінні поради щодо «родзинок» для кожної роботи. Тетяна Юсипіва надала консультацію щодо сучасної біологічної термінології із молекулярної генетики – теми конкурсного випробування «Урок».

Професійна майстерність, глибокі знання предметної області, досконале володіння цифровими й інформаційно-комунікаційними технологіями, продемонстровані Ольгою Рогожніковою, забезпечили їй призове 2-ге місце у фіналі Всеукраїнського конкурсу «Учитель року-2022».

Фото 5. Рогожнікова О.В. на конкурсному випробуванні «Урок» у фіналі конкурсу

Плануємо подальшу плідну співпрацю (вже як зі стейкхолдерами) з учителями-членами журі та учасницями конкурсу задля удосконалення освітньо-професійної програми «Середня освіта (Біологія та здоров’я людини)».

Доцентка кафедри фізіології та інтродукції рослин
Тетяна Юсипіва


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram