Версія для друку

Artemis від NASA: проєкти ДНУ з дослідження Місяця

У Міністерстві освіти і науки України обговорили участь українських наукових проєктів у космічній місії NASA із дослідження Місяця. На нараду під співголовуванням міністра освіти і науки Сергія Шкарлета та президента НАН України академіка Анатолія Загороднього були запрошені очільники університетів та інститутів, які проводять перспективні дослідження в галузі новітніх космічних технологій, зондування Землі, захисту від радіаційного випромінювання, збереження довкілля тощо. Наш університет на нараді представляли ректор професор Сергій Оковитий та доцент кафедри технології виробництва, очільник Інжинірингової школи «Space» Олексій Кулик.

Проєкт Artemis, до якого NASA і Державне космічне агентство України запропонували долучити вітчизняних науковців, передбачає доставку корисного навантаження на орбіту чи поверхню Місяця, а загалом метою місії є організація довготривалого перебування астронавтів на космічному супутнику Землі для дослідження великої площі місячної поверхні. «Надзавданням» для організаторів цієї місії є використання знань, отриманих на Місяці та навколо нього, щоб зробити наступний гігантський стрибок: відправити перших астронавтів на Марс.

Пакет інноваційних пропозицій від ДНУ сформували науковці біолого-екологічного, фізико-технічного та хімічного факультетів. Серед запропонованих напрямів досліджень від наших учених: доставка корисного навантаження на орбіту чи поверхню Місяця, запуск літальних апаратів за умов відсутності атмосфери, дослідження інноваційних матеріалів з «ефектом памʼяті», вивчення біопродуктивних можливостей закритих екосистем для потреб астронавтів, створення композиційних радіаційно-захисних матеріалів, екологічні проєкти та інші. Загалом ректор Сергій Оковитий представив на розгляд учасникам наради 12 інноваційних проєктів від учених ДНУ.

За підсумками наради спільним наказом МОНУ, НАНУ та ДКАУ буде сформована робоча група для подальшої роботи в проєкті Artemis від NASA, до якої увійдуть і науковці ДНУ. Очікуємо наші проєкти на Місяці.

Алла Бахметьєва,
ІАА "УНІ-прес" ДНУ ім.О.Гончара


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram