Версія для друку

Конференція MEICS 2022

23-25 листопада факультет фізики, електроніки та комп’ютерних систем Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара провів VІІ Всеукраїнську науково-практичну конференцію «Перспективні напрямки сучасної електроніки, інформаційних і комп’ютерних систем».

Для участі у конференції було подано 111 доповідей з 11 міст України: Дніпра, Дрогобича, Запоріжжя, Києва, Кривого Рогу, Львова, Одеси, Сум, Ужгорода, Харкова, Чернівців. У конференції безпосередньо взяли участь понад 40 учасників.

Представлені доповіді в режимі онлайн обговорювалися у п'яти напрямках: «Інформаційні системи і технології», «Комп'ютерні системи і компоненти», «Радіотехнічні пристрої й засоби телекомунікації», «Функціональна електроніка. Мікро- і нанотехнології», «Фізичні явища в матеріалах електронної техніки та технологія їх отримання».

Конференція стала об’єднуючим фактором для дослідників із різних наукових шкіл України, які працюють у галузях електроніки, інформаційних і комп’ютерних систем, нанотехнологій тощо. На конференції розглядалися теоретичні, практичні та технологічні питання з цих галузей. Матеріали, що обговорювалися, підтвердили актуальність вибору головного напряму конференції, яка продемонструвала прагнення науковців взяти активну участь у розв'язанні сучасних проблем в мікро-, опто- та наноелектроніці, модернізації сучасних технологій, створенні та оновленні інформаційних та комп'ютерних систем.

У рамках конференції відбувся круглий стіл – зустріч із роботодавцями Дніпровського регіону та провідними викладачами ДНУ. Захід присвячувався питанням підвищення якості освіти та підготовки фахівців за спеціальностями:

014.08 – Середня освіта фізика

104 – Фізика та астрономія

105 – Прикладна фізика та наноматеріали

122 – Комп’ютерні науки

123 – Комп’ютерна інженерія

125 – Кібербезпека

151 – Автоматизація та комп’ютерно-інтегровані технології

153 – Мікро- та наносистемна техніка

172 – Телекомунікації та радіотехніка

У результаті були сформульовані наступні пропозиції:

1. Вважати доцільним подальше систематичне проведення круглого столу з роботодавцями регіону щодо стану підготовки фахівців в галузі радіофізики, електроніки та ІТ-технологій у рамках Всеукраїнської конференції «Перспективні напрямки сучасної електроніки, інформаційних і комп’ютерних систем».

2. На факультеті фізики, електроніки та комп’ютерних систем ДНУ визначити науково-педагогічних працівників, відповідальних за співробітництво з провідними організаціями регіону. Мета співпраці:

• систематичне узагальнення та актуалізація вимог до підготовки фахівців

• формування тематики курсових та кваліфікаційних робіт,

• виявлення та забезпечення можливостей неформальної освіти здобувачів,

• проходження науково-педагогічними працівниками підвищення кваліфікації на базі організацій-партнерів із наданням відповідних сертифікатів.

3. Спільно з провідними ІТ-компаніями створити єдиний ланцюг підготовки фахівця за схемою «роботодавець-школяр-вчитель-здобувач освіти-НПП».

4. Систематично запрошувати представників роботодавців на захисти кваліфікаційних робіт із метою забезпечення зв’язку «роботодавець-НПП-здобувач освіти».

В.о. декана факультету фізики, електроніки
та комп’ютерних систем
Ігор Гомілко


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram