Версія для друку

Німецько-український проєкт DAAD «DigiJED: цифрова освіта спільними зусиллями»

У поточному семестрі студентам-бакалаврам факультету фізики, електроніки та комп’ютерних систем ДНУ, що навчаються за освітньою програмою «Комп’ютерні науки», було запропоновано взяти участь у проєкті DAAD «DigiJED: цифрова освіта спільними зусиллями».

Головною метою проєкту є підтримка навчального процесу в університетах України в умовах воєнного стану. Для цього українським студентам пропонується долучитися до вивчення інформаційних технологій в рамках навчальних курсів «Operating Systems», «Distributed Systems & Network Programming», «Data Processing & Cloud Technologies».

Партнерами проєкту є: Університет прикладних наук Анхальт (Німеччина), Університет Святих Кирила і Мефодія (Північна Македонія), Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут ім. Ігоря Сікорського», Національний університет «Одеська політехніка», Дніпровський національний університет ім. Олеся Гончара та Державний університет інтелектуальних технологій і зв’язку.

Для залучення до проєкту потрібно було обрати дисципліни для вивчення замість обраних раніше вибіркових компонент. 10 студентів ОП «Комп’ютерні науки» факультету фізики, електроніки та комп’ютерних систем вже беруть участь у цьому проєкті, де спеціальні фахові дисципліни викладаються англійською мовою. Вони, а також студенти факультету прикладної математики, що теж навчаються за цією програмою, з радістю поділилися своїми враженнями від навчання.

Distributed Systems & Network Programming

Ознайомлення з поняттями розподілених систем та комунікації між віддаленими процесами, розподіленими архітектурами та розподіленими файловими системами. Програмування сокетів TCP і UDP та реалізація мережевих додатків на мові Python.

Олександр Хохольков:

Професор Kalendar разом із професором Porjazoski на заняттях із «Розподілених систем та мережевого програмування» дають вичерпні та корисні знання, що дозволяють детально заглибитися в технології побудови та роботи розподілених систем, а також взаємодії пристроїв мережі. Разом із цим, професор Porjazoski викладає найпопулярнішу в цій сфері мову програмування – Python. В цілому, предмет подається комплексно і глибоко, з охопленням великої кількості середовищ та технологій, а також різних інтернет-протоколів та інтерфейсів взаємодії. А лабораторні роботи з курсу виконувати легко, цікаво та корисно.

Operating Systems

Вивчення основ та архітектурних особливостей операційних систем загального призначення. Формування розуміння операційної системи не тільки як програмної оболонки персонального комп'ютера, але і як невід'ємної складової переважної більшості сучасного мережевого обладнання

Анастасія Мусієнко:

У цьому курсі ми знайомимося з роботою операційних систем. Заняття насичені практикою – від трасування процесів до створення bash-скриптів. Викладач пояснює все чітко, зрозуміло, демонструє роботу усіх команд, що стануть у нагоді при виконанні лабораторних робіт. Знання операційних систем – основа успішної кар’єри в сфері програмування.

Data Processing & Cloud Technologies

Вивчення загальних понять та інфраструктури хмарних обчислень, ознайомлення та вивчення сучасних хмарних платформ (зокрема Amazon Web Services – AWS, Google Earth Engine – GEE тощо), набуття навичок реалізації методів Data Science у цих хмарних платформах.

Яна Горбач:

Хмарні технології сьогодні користуються величезним попитом, що надзвичайними темпами збільшується з кожним роком. Тому не дивно, що дисципліна «Обробка даних та хмарні технології» виявилася настільки популярною серед студентів проєкту. В рамках цього предмету ми вчимося працювати з Amazon Web Services – комерційною публічною хмарою, що підтримується і розвивається Amazon. Матеріал у рамках курсу подається структуровано та послідовно і відразу ж закріплюється на практиці виконанням лабораторних робіт. Викладачі чуйні та доброзичливі, завжди готові допомогти. Загалом, враження студентів від курсу позитивні, але час від часу великий обсяг завдань не дає змоги розслабити мізки.

За умови позитивних результатів вивчення кожного курсу, студентам-учасникам проєкту видається сертифікат, який може бути зарахований у ДНУ як результат навчання, здобутий через неформальну освіту.

В. о. завідувача кафедри кафедри комп'ютерних наук
та інформаційних технологій
Дмитро Свинаренко
студентка ІІІ курсу гр. КС-20-1
Анастасія Мусієнко


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram