Версія для друку

Про вступну кампанію у 2023 році

Міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет поділився загальним плануванням проведення вступної кампанії-2023.

У зв’язку із повномасштабною війною та подоланням її наслідків для МОН України ускладнюється планування проведення зовнішнього незалежного оцінювання (ЗНО) у традиційному форматі.

Незважаючи на безпекову складову та труднощі логістики з унеможливленням охопити тестуванням потенційних вступників до українських ЗВО, які тимчасово перебувають за кордоном, ЗНО залишається механізмом прозорого вступу до закладів вищої освіти України. Проте як альтернативу ЗНО у 2023 році Міністерство розглядатиме проведення удосконаленого національного мультипредметного тесту (НМТ).

Тестові завдання будуть укладені згідно з програмами ЗНО з відповідних предметів.

НМТ міститиме обов’язковий та додатковий блоки.

Обов’язковий блок складатиметься з чотирьох предметів:

  • української мови
  • математики
  • історії України
  • іноземної мови (на вибір вступників – англійська, французька, німецька та іспанська мови)
  • Зокрема, учасники упродовж 90 хвилин виконуватимуть завдання з української мови та математики, а після короткої перерви ще 90 хвилин працюватимуть над завданнями з історії України та іноземної мови.

    Окремого дня вступники зможуть скласти додатковий блок НМТ з фізики, хімії чи біології, результатом якого можна буде замінити оцінку з історії України або іноземної мови. Тестування з додаткових предметів триватиме 75 хвилин.

    Реєстрація для участі в НМТ планується у квітні, а тестування у червні-липні 2023 року в межах основної та додаткової сесій.

    Для вступу у 2023 році можуть бути використані результати:

    ▪️НМТ 2023 року

    ▪️НМТ 2022 року

    ▪️ЗНО 2020-2021 років

    Важливо!! Змінити формат проведення вступних випробувань можливо лише після ухвалення відповідного Закону, що є компетенцією Верховної Ради України.

    Тому більше інформації МОН надасть після внесення законопроєкту на розгляд до Парламенту, а також оприлюднить проєкт Порядку прийому на навчання до закладів вищої освіти в 2023 році для громадського обговорення.

    Інформаційно-аналітичне агентство
    Дніпровського національного університету


    ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram