Версія для друку

Інтегрований курс «Наука про життя» за підтримки DAAD

Із вересня 2022 року за фінансової підтримки Німецької служби академічних обмінів (DAAD) для українських студентів-біологів започатковані освітні онлайн-курси «Інтегративні науки про життя» та «Біоінформатика». Для навчання на курсах були рекомендовані 27 студентів біолого-екологічного факультету Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара.

У рамках проєкту DAAD «Blended Course "Integrative Life Sciences" for Ukrainian Biology Students» для найактивніших слухачів передбачена стипендія. Студенти ІІІ курсу кафедри біохімії та фізіології ДНУ із задоволенням відзначають можливість розширити професійні знання і спілкування з викладачами і студентами з інших університетів:

Цей інтенсивний онлайн-курс націлений на підтримку студентів, які були позбавлені можливості відвідувати заняття через повномаштабне вторгення. Сам курс складається із лекційних і семінарських занять, де ми можемо повторити вивчене або ж відкрити для себе багато нової інформації. Я дуже вдячна авторам цього проєкту за можливість отримувати від фахівців своєї справи безцінні знання та використовувати цей набутий досвід у своєму подальшому навчанні й роботі, – розповідає студентка групи БХ-20 Катерина.

Курс займає доволі багато часу, але він того вартий. Там різні предмети: «Біохімія», «Біофізика», «Фізіологія», «Молекулярна біологія» та «Інструментальні методи» тощо. Тож мені вдалося не тільки узагальнити знання, а й отримати нові, адже деякі з цих предметів я досі не вивчала. У моїй голові знання ніби склалися в єдиний пазл. Наразі я набагато краще розумію та, нарешті, запам’ятала все те, що давно вчила. Дякую за таку можливість! – ділиться одногрупниця Катерини Софія.

Мені сподобалося, що після кожної лекції можна було пройти тестування. А на семінарах ми навіть мали змогу познайомитися і попрацювати в парах зі студентами інших університетів, – додає студентка Уляна:

Як на мене, найкращою можливістю, яку надав цей курс, – це можливість прослухати, як викладають профільні біологічні дисципліни у різних університетах. Ми поспілкувалися із професорами, які працюють по всій Україні і Європі та докладно дізналися про їхню наукову роботу. Зокрема, поцікавитися усіма їхніми дослідженнями та відкриттями, проведеними на світовому рівні, – відзначає студентка Віталіна.

Загалом, інтегрований курс «Науки про життя» комбінує біохімію, молекулярну біологію, біофізику, фізіологію, основи мікроскопії, інструментальні методи. А біоінформатика – це галузь біології, що застосовує інформаційні технології та статистичні методи для аналізу великих масивів біологічних даних, наприклад, при секвенуванні геномів чи аналізі вмісту протеїнів.

Високий рівень підготовки та викладання курсів забезпечує колектив науковців-викладачів, що працюють в університетах України: Дніпровському національному університеті імені О. Гончара, Прикарпатському національному університеті імені В. Стефаника, Львівському національному університеті імені І. Франка, Харківському національному університеті імені В.Н. Каразіна, фахівці львівського ТОВ «Експлоджен»; в університетах Німеччини: Тюбінгенському університеті Еберхарда Карла, Вищій медичній школі Ганновера, Саарландському університеті та австрійському Інституті експериментальної і клінічної травматології імені Людвіга Больцмана.

У наш скрутний час, у тривожному стані прифронтової зони студенти ДНУ за підтримки DAAD можуть отримувати якісні знання з біологічних дисциплін як за основними освітніми компонентами, так і за додатковими.

Завідувачка кафедри біохімії та фізіології
Галина Ушакова


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram