Версія для друку

Тримаймо донорський фронт!

У Дніпровському національному університеті імені Олеся Гончара відбувся просвітницький захід на тему «Як стати донором плазми крові?» Про особливості донації співробітникам ДНУ розповіли спеціалісти ТОВ «Дніпропетровський обласний центр заготівлі та переробки плазми “ДНІПРО-ПЛАЗМА”».

Зокрема, на запрошення профспілкової організації до нашого університету завітала піар-менеджерка плазмацентру Алла Левітова. Працівникам структурних підрозділів ДНУ пані Алла розповіла про донорський рух України та презентувала перший у нашому місті заклад національної мережі донорських центрів плазми крові «Biopharma Plasma Дніпро». Так, за 3 роки існування цього центру у Дніпрі донорами плазми крові стали вже близько 10000 осіб. Усього в Україні функціонують 8 подібних центрів збору плазми та один завод-фракціонатор, де безпосередньо виготовляють незамінні плазмовмісні ліки. А загальна спільнота донорів плазми налічує понад 50000 осіб. Долучитися до суспільно-корисної справи, що рятує життя багатьом українцям, сьогодні пропонується і громаді Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара. Наразі активними донорами є 121 співробітник ДНУ.

 

Плазму крові справедливо іменують «рідким золотом», тому що вона немає синтетичних замінників. Через це у мирний час препарати на основі плазми називали «ліками відчаю», які стабілізували стан і повертали до життя недоношених немовлят, онкохворих, важкохворих на ковідну пневмонію, пацієнтів після складних операцій тощо. А нині передові плазмовмісні фармацевтичні препарати, тим паче, стають «важкою артилерією» рятівництва життя – і не тільки важкопоранених військовослужбовців, а й цивільного населення, постраждалого від війни, – наголосила представниця донорського центру.

Аби якомога більше українців добровільно, за покликом серця, долучалися до важливої і корисної справи донорства, пані Алла надала аудиторії усі докладні роз’яснення. Зокрема, присутні дізналися про різницю в донації крові та плазми, а також з’ясували особливості препаратів плазми і потреби їх використання. Разом із лекторкою визначили показання й абсолютні та тимчасові протипоказання до забору кров’яної плазми і донорську дієту, що передує плазмоферезу – процедурі донації. Детально зупинилися і на перевагах донорства – від безкоштовних новітніх апаратних досліджень стану здоров’я до грошової компенсації, бонусів від партнерів і додаткових вихідних, відповідно до Закону України «Про безпеку та якість донорської крові та компонентів крові». Слухачі упевнилися: здавати плазму в сучасних біолабораторіях України – безпечно, корисно і навіть вигідно.

Якою б не була мотивація Вашого донорства – благочинно чи за винагороду, результат – все одно надважливий. І навіть якщо не кожен із Вас здатен стати донором, проте кожен може стати амбасадором донорства крові та плазми – потужної зброї, що рятує життя!– підкреслила Алла Петрівна.

Для цього сьогодні існує безліч можливостей. Найперше, кожен охочий може поширювати інформацію про донорський рух в Україні чи-то робити благодійні внески у соціальні проєкти. Тільки дніпровське регіональне представництво Biopharma Plasma наразі провадить кілька доброчинних проєктів. Як от: «Врятуй життя» із передачі незамінних ліків із плазми пораненим у Дніпровському військовому шпиталі; партнерські програми «Допоможи народитися дитині» (спільно з обласним перинатальним центром і регіональним відділенням НОК України), «Допоможи онкохворій дитині» (спільно з обласною дитячою лікарнею і обласним Управлінням патрульної поліції) тощо. Для підприємств медичного напряму та ЗВО, що мають кафедри молекулярної чи мікробіології, донорський центр Biopharma Plasma у рамках міжнародних грантів пропонує безкоштовний майданчик для біотехнологічних стартапів.

До речі, для студентської молоді є можливість отримати сертифікати від Biopharma Plasma та Національного олімпійського комітету України. Так, сертифікати Olimpic Club видаються студентам-кадровим донорам (від 5 донацій) за участь у проєкті «Врятуй життя» та олімпійському уроці «Допомога – Перемога – Єдність – Здорова країна». Такі відзнаки можуть слугувати молоді при складанні резюме. Окрім того, для студентів постійно діють акції і конкурси з цікавими призами і виграшами. Наприклад, 4 листопада стартує всеукраїнська акція із розіграшу IPhone 13 mini за 2 донації крові, плазми чи тромбоцитів до 17 грудня.

Свої 2 донації у «Biopharma Plasma Дніпро» вже здійснила фахівчиня відділу головного енергетика Олена Пащенко. Враженнями від центру та самої процедури Олена Юріївна поділилася з колегами:

Центр донорства плазми облаштовано сучасним обладнанням, персонал дуже привітний, а процедура абсолютно безболісна. Єдине що: цьому потрібно приділити час і перед донацією дотримуватися певних правил дієти. Але я раджу усім: якщо ви можете – ставайте донорами, запрошуйте знайомих... Така наша допомога теж дуже важлива й потрібна зараз.

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram