Версія для друку

Наші чеські партнери підтримують Україну

27 вересня 2022 року у Празі проходить спортивно-благодійна акція Hřeje mě pohyb#2 («Рух зігріває мене»#2) на підтримку України. До заходу, організованого факультетом фізичного виховання та спорту партнерського Карлового університету, віртуально долучився Дніпровський національний університет імені Олеся Гончара.

Благодійний легкоатлетичний пробіг у 2000 км є частиною Європейського тижня спорту, що проходить під час чеського головування у Раді ЄС. Це вже друга спортивна акція партнерських університетів, що засвідчує солідарність Чехії з Україною. 20 березня 2022 року в кампусі Університету прикладних наук Чехії у співпраці з Erasmus Student Network Czech Republic відбувалася подібна благодійна естафета Hřeje mě pohyb#1 («Рух зігріває мене»#1). Тоді учасники долали символічну дистанцію у 1600 км, що дорівнює відстані від Праги до Києва.

Друга бігова естафета також є символічною підтримкою вступу України до Європейського Союзу. Цього разу протягом 7 годин учасники долатимуть дистанцію у 2000 км, що майже дорівнює відстані від Києва до Брюсселя. Під час естафети проводитиметься добровільний благодійний збір People in Need to Help Ukraine.

Учасників забігу привітав ректор Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара Сергій Оковитий. Сергій Іванович відеозв’язком звернувся до академічної спільноти Карлового університету та всіх громадян Чехії і Європейського Союзу, які в такі складні часи підтримують Україну:

Шановна пані ректорка, шановні колеги, студенти! Ваша підтримка сьогодні дуже важлива для нас, і ми цінуємо ту допомогу, яку надає Уряд Чеської Республіки Збройним Силам України та українській економіці. Але ще ціннішою є допомога простих громадян, ініціативи університетів, професійних об’єднань та громадських організацій, які демонструють солідарність із нашим мужнім народом у протистоянні агресору. І те, що сьогодні долається символічна дистанція від Києва до Брюсселя, демонструє, що ми здатні подолати всі перешкоди. А після нашої Перемоги – доєднатися до Європейського Союзу та спільно розбудовувати майбутнє на демократичних правових засадах. На жаль, студенти і викладачі Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара сьогодні розпорошені по світу, а в Дніпрі щодня лунає до 8-ми повітряних тривог. Однак ми віримо, що наступного року долатимемо цю дистанцію разом або синхронно: ви – у Празі, а ми – в Дніпрі, мирному й сучасному європейському місті. Бажаю всім успішних стартів! Ваш рух зігріває наші серця!

Благодійний забіг на підтримку України проходитиме під девізом «Спорт для всіх». Приєднатися до нього запрошені не лише студенти та співробітники Карлового університету, а й усі охочі. Жодних вікових чи обмежень у кількості подоланих кілометрів для бігунів-добровольців не існує. Для них протягом заходу організовуватиметься насичена додаткова програма з інклюзивним підходом. Тож у кіберспортивних іграх, відкритих майстер-класах з йоги чи зможуть взяти участь також учасники з обмеженими фізичними можливостями.

Спорт єднає!

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram